MIT ILI POTENCIJAL

Mogu li i kako muškarci i žene biti 'samo' prijatelji?

02.01.2014 u 19:14

Bionic
Reading

Iskustva iz svakodnevnog života naizgled potvrđuju da heteroseksualni muškarci i žene mogu biti samo prijatelji; štoviše čini se da su takvi odnosi vrlo uobičajeni među pripadnicima suprotnog spola koji zajedno rade, studiraju ili žive

Dobrobiti prijateljstva teško je precijeniti. Ona nam, među ostalim, omogućuju vrijedan i kvalitetan dijalog, ne samo onaj stvarni koji se vodi naglas već i onaj unutarnji sa samim sobom. Studije su pokazale da nam takvi dijalozi pomažu da stvorimo svjesne narative o svojem životu, da rješavamo probleme, planiramo budućnost i nađemo motivaciju za svoje planove, da učimo na pogreškama, bolje čitamo i pišemo itd.

Međutim, platonsko muško-žensko druženje nerijetko se doživljava kao obična fasada, odnosno složena maškarada ispod čije površine kuhaju nebrojeni seksualni porivi.

U prilog tome govori jedno istraživanje koje su 2000. u SAD-u proveli Walid A. Afifi i Sandra L. Faulkner prema kojem čak 50 posto raznospolnih prijateljstava među mladim završava seksom.

Očekivanja muškaraca i žena nisu ista
Više studija pokazalo je da su raznospolna prijateljstva moguća, da su i vrlo korisna, ali i da je navedena skepsa opravdana. Primjerice, istraživanje koje su 2005. godine među studentima proveli April L. Bleske i David M. Buss otkrilo je da oba spola nalaze brojne zajedničke interese u muško-ženskom prijateljstvu. I muškarci i žene istaknuli su da su od prijatelja/ica dobili korisne informacije koje su im pomogle da bolje razumiju suprotni spol, da saznaju kako privući partnera, da su uživali u zajedničkim večerama, da su razvili samopouzdanje, da im je takvo druženje osiguralo bolji društveni status, poštovanje i kvalitetnije dijeljenje resursa. Oba spola također su istaknula slične probleme koje takva prijateljstva nose poput ljubomore, nesporazuma oko statusa prijateljstva, osjećaja neuzvraćene ljubavi, lošeg ponašanja te negativnog utjecaja prijateljstva na postojeće ili moguće nove romantične veze.

No posebno je zanimljivo ono u čemu se muški i ženski ispitanici nisu složili. Primjerice, studija je utvrdila da muškarci pozitivnije doživljavaju seks s prijateljicama nego žene s prijateljima. Žene su čak seks s prijateljima doživjele kao problem, a ne dobrobit. Rezultat toga je da su muškarci čak dvostruko češće u testovima prijavili da su imali spolne odnose s prijateljicama. Muškarci su u istom odnosu izdvajanje vremena za prijateljice češće doživjeli kao trošak, a žene su tako percipirale svoju nesposobnost da prijateljima uzvrate osjećaje privlačnosti. Kada prijateljstva nisu prerasla u seks ili ljubav, muškarci su se često osjećali odbačeni ili iskorišteni. Kada je pak odnos prešao granicu platonskog, dvostruko ga je više muškaraca nego žena i dalje nastavilo nazivati prijateljstvom.

Slične rezultate dalo je i istraživanje provedeno 2012. godine na University of Wisconsin-Eau Claire u SAD-u. Prema toj studiji muškarci osjećaju snažniju seksualnu privlačnost prema svojim prijateljicama nego obratno. Uz to muškarci također precjenjuju privlačnost koju njihove prijateljice osjećaju prema njima. Iz toga proizlazi da su muškarci više skloni seksualnom oportunizmu od žena. Stručnjaci smatraju da je ovaj nesrazmjer posljedica genetske uvjetovanosti muškaraca da iskoriste što je moguće više prilika za reprodukciju. Ovakvo uvjetovano ponašanje u suvremenim se društvenim okolnostima, koje su nam evolucijski gledano nove, može očitovati u nesvjesnom manifestiranju strategije razmnožavanja u prijateljstvima među pripadnicima različitih spolova. No najvažniji zaključak koje je iznjedrilo ovo istraživanje je da su svojim platonskim prijateljima najviše bile privučene osobe koje su bile nezadovoljne u svojim romantičnim vezama. To pak znači da raznospolna prijateljstva mogu biti opasna za postojeće ljubavne odnose.

Navedene studije pokazale su da različiti spolovi različito vrednuju dobrobiti i cijene, odnosno probleme platonskog raznospolnog prijateljstva. Žene smatraju skupim i pogrešnim kada muški prijatelji od njih očekuju seks. Muškarci pak drže utrošeni novac i vrijeme skupim, osobito kada im se romantična očekivanja ne ispunjavaju. Konačno, takva platonska prijateljstva mogu biti uzrok snažne ljubomore kod ljubavnih partnera. Sve to može značajno zakomplicirati odnose između muškaraca i žena.

Koja su moguća rješenja?

Prijateljstva među različitim spolovima novija su pojava u povijesti. U tradicionalnim društvima ona su uglavnom bila tabu. No postoje brojni dokazi koji pokazuju da ona mogu biti vrlo vrijedna i korisna. Dakle, ako unatoč svemu navedenome ne želite odustati od potencijala koji imaju platonski odnosi među spolovima, stručnjaci imaju nekoliko savjeta koji mogu biti korisni.

1)Uvjerite partnera s kojim ste u ljubavnoj vezi da je vaš odnos s prijateljem suprotnog spola uistinu platonski te da će takav i ostati. Vodite računa o tome da to dugoročno ostane jasno te da partner nema nikakvih sumnji. Važno je da ga uvjerite i argumentima i jasnim znacima i iskrenim osjećajima koje će moći prepoznati. U protivnom postoji opasnost da prijateljstvo ugrozi ljubavni odnos ili obratno.

2)Pokušajte shvatiti različite potrebe u prijateljskom odnosu. Vaš prijatelj, odnosno prijateljica ne mora od odnosa očekivati isto što i vi. Neki ljudi očekuju partnerstvo, neki zaštitu, a drugi intelektualno ispunjenje, seks, resurse ili pak odanost i podršku. Ako želite ozbiljno prijateljstvo, poštujte te razlike.

3)Ne skrivajte svoje namjere jer ako niste iskreni, odnos će završiti frustracijama. Primjerice, muškarac može tvrditi da samo želi druženje dok zapravo traži djevojku. Žena pak može flertovati s prijateljem dok zapravo želi samo druženje, razumijevanje i zaštitu. Ako se ovi interesi ne izraze iskreno, postoji opasnost da ne budu zadovoljeni te da završe frustracijama. Dakle, svoje interese u prijateljskom odnosu nemojte skrivati, već ih jasno objavite. Treba jasno definirati što će biti, a što neće sastavni dio odnosa.

4)Zadržite samo prijatelje koji su fer. Ponekad oba prijatelja očekuju da se odnos razvije u ljubav. Ponekad oboje traže prijateljstvo, ali s dodatnim (seksualnim) povlasticama. No ima i onih koji dijele zajedničke želje za društvom, razgovorom i uzajamnom podrškom. Sve su to dobri temelji za prijateljstvo sa suprotnim spolom, no ključno je da očekivanja budu balansirana i slična. Ako se ne podudaraju, mogu postati izvorom frustracija i sukoba. U tom slučaju najbolje je prekinuti prijateljstvo na vrijeme. Primjerice, ako vidite da očekujete od prijateljstva više nego vaš prijatelj/ica te da nećete moći ispuniti očekivanja, najbolje je prekinuti odnos prije nego što nezadovoljstvo eskalira. Ništa što očekujete od kratkotrajnog neujednačenog prijateljstva nije vrijedno cijene koju ćete na kraju morati platiti.

Dakle, prijateljstvo među osobama suprotnog spola moguće je, međutim potrebno je da se očekivanja podudaraju. Ključ je uspjeha u iskrenom, otvorenom odnosu u kojem postoji zadovoljavajuća razmjena, odnosno u protivnom u pravovremenom razlazu.