kalkulacije za šefa DORH-a

Moćnik koji vrata otvara 'nogom' ili čovjek sustava 'bez mirisa': Tko je zapravo dobio mig za vruću fotelju?

05.01.2024 u 12:15

Bionic
Reading

Četiri kandidata prijavila su se na natječaj za dužnost glavnog državnog odvjetnika, na kojemu će jedan od njih u svibnju ove godine zamijeniti Zlatu Hrvoj Šipek: dvojica 'iz sustava' (njen današnji zamjenik Emilijo Kalabrić i zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner) te dvojica 'vanjskih' (zagrebački odvjetnik Mladen Dragičević i eksponirani sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić)

Imena će biti proslijeđena Vladi, koja će odabrati jedno od njih i potom proslijediti Saboru na odlučivanje. O favoritima se u javnosti spekulira već neko vrijeme, uz dodatak da se za ovu dužnost nitko ne bi kandidirao da prethodno nije dobio 'mig', odnosno neku vrstu poticaja ili ohrabrenja, uz uvjerenje da ima šansu proći.

Kako su se Wagner i Dragičević bezuspješno prijavljivali i na prethodni natječaj za glavnog državnog odvjetnika, njima se iz različitih razloga uglavnom daju minorni izgledi: prvi se smatra 'slobodnim strijelcem' unutar DORH-a i tvrdi se da je u dugogodišnjoj zavadi s njegovom vrhuškom, posebno s još uvijek utjecajnim Mladenom Bajićem, dok se za odvjetnika Dragičevića tumači da uglavnom nema ni potrebne spoznaje o načinu na koji državnoodvjetnički sustav funkcionira iznutra.

Preostaju nam, dakle, Kalabrić i Turudić i jedna dilema - tko je od njih dvojice dobio 'mig' politike?

Sugovornici tportala objašnjavaju da se radi o kandidatima potpuno različitog profila i da će izbor između jednoga od njih pokazati je li nekoliko mjeseci prije izbora Andrej Plenković spreman riskirati kada je riječ o Državnom odvjetništvu.

Emilijo Kalabrić, naime, označen je kao kandidat sustava DORH-a, koji već dulje od dvadeset godina glavne državne odvjetnike dobiva iz vlastitih redova - od Mladena Bajića preko Dinka Cvitana i Dražena Jelenića do Zlate Hrvoj Šipek.

'On je bio zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Šibeniku, potom zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru, a zatim i županijski državni odvjetnik u tom gradu, da bi bio povučen u Zagreb i ondje pripreman za daljnje napredovanje. On je definitivno kandidat sustava DORH-a i njegovih utjecajnih struktura', tumači jedan od sugovornika.

  • +6
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'S druge strane, Ivan Turudić nije sasvim neizgledan kandidat: smatra ga se bliskim HDZ-u i u kuloarima se tvrdi da mu mnogi duguju usluge, a osobno je vidljivo željan moći i utjecaja pa se posljednjih godina kandidirao za niz visokih funkcija u pravosuđu, primjerice za predsjednika Vrhovnog suda ili Visokog kaznenog suda. Turudić otvara vrata 'nogom' i potom sebi stvara prostor za djelovanje', tvrdi isti sugovornik tportala.

Dilema Plenkovića je složena zato što su parlamentarni izbori na vidiku, moguće upravo u periodu u kojem će novi glavni državni odvjetnik stupiti na dužnost.

Ako se odluči za kandidata kontinuiteta, ali 'bez mirisa', Kalabrić je jasan favorit. A ukoliko predloži Turudića, sasvim sigurno bit će izložen baražnoj vatri dijela medija i oporbe, ali svakako i predsjednika Zorana Milanovića, koji se s Turudićem više puta javno sukobio.

'Da je Plenković na početku mandata, moguće je da bi se zbilja odlučio za Turudića. Ali sada bi tim potezom u vrlo osjetljivom periodu sebi i HDZ-u otvorio političke bokove. Premijer dosad nije bio poznat kao osoba sklona poduzimati tako velike rizike', zaključuje jedan od sugovornika tportala.