ESKALACIJA NASILJA

Moamer Gadafi napustio Libiju?

21.02.2011 u 07:27

Bionic
Reading

Uz informacije o eskalaciji nasilja u Libiji proširile su se i glasine kako je Moamer Gadafi već napustio Libiju. To je prvi javno iznio Hussein Sadiq al Musrati, koji je do prije par sati bio veleposlanik Libije u Kini

Nakon što je javno na Al Jazeeri dao ostavku, kazao je da Gaddafi senior više nije u matičnoj državi. Pojavljivanje njegova sina, Saifa al Islama, a ne njega u obraćanju naciji je te glasine pojačalo, a oko ponoći je Al Jazeera došla s nepotvrđenom glasinom da je Gaddafi otputovao u Venezuelu, gdje je na vlasti još uvijek Hugo Chavez.

Danas bi libijski parlament trebao raspravljati o uvođenju reformi i povećanju plaća kako bi se smirile tenzije. Saif al Islam, sin libijskog vođe Moamera Gadafija, u televizijskom obraćanju naciji upozorio je da bi daljnji prosvjedi mogli prouzročiti civilni rat i raspad libijske države. Rekao je da je policija pogriješila u postupanju s prosvjednicima, no da su izvješća o 200-tinjak poginulih pretjerana. U nastavku svog govora pojasnio je da situacija u Libiji nije poput one u Egiptu, jer su Libijci narod s mnogim plemenima te postoji mogućnost međusobnih sukoba ukoliko se situacija ne smiri. Nakon toga je obećao i brojne promjene.

U novim sukobima između protuvladinih prosvjednika i snaga sigurnosti u Libiji u nedjelju je ubijeno još najmanje 50 osoba, dok neki očevici tvrde da se jedna vojna postrojba u Bengaziju pobunila i sukobila s pripadnicima garde lojalne libijskom čelniku Moameru Gadafiju, prenose mediji.

Voditelj jedinice intenzivne skrbi u glavnoj bolnici u Bengaziju Habib al-Obaidi rekao je za Reuters da su pripadnici postrojbe "Gromova" u bolnicu dovezli vojnike ranjene u sukobima s Gadafijevom osobnom gardom. Njegove izjave osnažio je i odvjetnik Mohamed al-Mana koji je kazao da su mu vojnici rekli da su se "sukobili s Pretorijanskom gardom i da su se pridružili narodu u pobuni". Njihove riječi potvrdili su i drugi očevici ali zasad nije moguće dobiti neovisnu potvrdu.

Al-Obaidi je rekao da je u bolnicu dovezeno najmanje 50 tijela ubijenih u sukobima u nedjelju. Većina je ubijena hicima iz vatrenog oružja.

Očevici navode da je na ulice Bengazija, drugog po veličini libijskog grada, u nedjelju izašlo više desetaka tisuća prosvjednika te da su na njih pripadnici snaga sigurnosti otvorili vatru. Prosvjednici, ohrabreni uspješnim narodnim pobunama u susjednim zemljama Egiptu i Tunisu, traže završetak 41-godišnje Gadafijeve vladavine, ali su snage sigurnosti odgovorile nasilnim gušenjem prosvjeda. Sve veze Libije sa svijetom se kontroliraju, a stranim novinarima nije moguće doći u Bengazi, gdje se nalazi središte pobune.

Televizijska postaja al-Džazira javila je da je libijski predstavnik u Arapskoj ligi Abdel al-Honi podnio ostavku zbog "nasilnog gušenja prosvjeda". Ta je televizijska postaja isto tako prenijela zasad nepotvrđena izvješća prema kojima su se prosvjednici sukobili sa snagama sigurnosti i u glavnom gradu Tripoliju.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava HRW ranije je javila da su u sukobima u posljednja četiri dana ubijene najmanje 173 osobe.

CNN je, pozivajući se na izvješća očevidaca, javio da su prosvjednici uporabili automobil napunjen eksplozivom i tenk u napadu na vojarnu u Bengaziju.

Napad na vojarnu uslijedio je nakon sukoba vojnih postrojbi i sudionika pogreba prosvjednika ubjienih u subotu u Bengaziju. Do izgreda je došlo kada je povorka prolazila kraj kompleksa vojarni Alfadel Abu Omar, gdje su, po izjavi jednog svjedoka za CNN, vojnici počeli pucati na građane u povorci.

Sukobi su eskalirali nakon incidenta, a u njihovu središtu bio je vojni kompleks. Prosvjednici su napunili najmanje jedan automobil s eksplozivom i zabili ga u zid vojarne, rekli su očevici. Snage sigurnosti potom su pucale na prosvjednike koji su se pokušali probiti u vojarnu.

Na južnoj ogradi vojarne, prosvjednici su u međuvremenu dovezli tenk iz obližnje vojne baze u drugom pokušaju da se probiju, rekli su svjedoci.

"Stanje je strašno u ovome trenutku ... ono što imamo ovdje može se opisati jedino kao genocid", rekao je jedan prosvjednik.

"Naš cilj je jednostavan: želimo da Gadafi ode ... želimo slobodu ... želimo demokraciju", rekao je.

Prosvjedi protiv dugotrajnog vladara Libije, pukovnika Gadafija, počeli su prošloga tjedna, kao dio prodemokratskog vala koji se širi arapskim zemljama od siječanjskih nemira u Tunisu. Za razliku od relativno suzdržanog odnosa snaga sigurnosti prema prosvjednicima u Tunisu i Egiptu, u Libiji je njihov odgovor bio nasilje, no prosvjednici kažu da im je to dalo dodatnu energiju.

CNN u izvješću ističe kako su mu odbijeni brojni zahtjevi da dobije pristup u Libiju, ali da je istodobno brojne svjedoke intervjuirao telefonski.