ZBOG UTJECAJA NA SVJEDOKE

Mladineu još mjesec dana istražnog zatvora

20.01.2011 u 16:52

Bionic
Reading

Direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu danas je na još mjesec dana produljen istražni zatvor u kojem je od studenoga prošle godine, odlučio je sudac istrage Krešimir Devčić koji na zagrebačkom Županijskom sudu nadgleda USKOK-ovu istragu u aferi "Fimi media".

Devčić je udovoljio zahtjevu USKOK-a i Mladineu produljio istražni zatvor zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Iz istih je razloga Mladineu boravak u Remetincu produljen i prije mjesec dana.

Njegov odvjetnik Milenko Umičević najavio je žalbu na odluku o produljenju istražnog zatvora, jer smatra da nije opravdana sumnja kako bi Mladineo utjecao na svjedoke koji još nisu ispitani.

'Ukupno bi trebalo ispitati još šest svjedoka, od kojih su samo dvojica ostala iz prve predložene skupine', izjavio je Umičević Hini. Dodao je da je sud odbio prijedlog da se Mladineu dozvoli obrana sa slobode uz određivanje neke druge zaštitne mjere ili uplatu jamčevine.

Mladineo je uhićen 22. studenoga prošle godine zbog sumnje da je s tvrtkom Fimi media Nevenke Jurak zaključivao ugovore kojima se izvlačio novac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ta je tvrtka, po sumnjama USKOK-a, služila za izvlačenje novca iz više javnih poduzeća i ministarstava, a neslužbeno se doznaje da je u poslovnim aranžmanima s Fimi medijom Fond kojemu je na čelu bio Mladineo oštećen za više od pet milijuna kuna.

Njegovo uhićenje dogodio se istog dana kada su iznošenje svoje obrane u sjedištu USKOK-a dovršili vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak i bivši HDZ-ov rizničar i ravnatelj Carinske uprave Mladen Barišić. Nakon što su priznali da su počinili kaznena djela za koja ih USKOK tereti oni su pušteni da se brane sa slobode.

Prije Mladineova uhićenja za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ministarstava USKOK je osumnjičio 15-ak osoba, među kojima je i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, sada pritvoren u Austriji. Šteta se nakon nekoliko proširenja istrage popela na više od 80 milijuna kuna.

Od svih osumnjičenih u aferi "Fimi media" u Remetincu su, osim Mladinea, jedino još bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar i dvojica bivših predsjednika uprave HAC-a Mario Crnjak i Jurica Prskalo. Zbog sumnje da su iz HAC-a izvukli 26 milijuna kuna istražni im je zatvor za dva mjeseca produljen 18. studenoga, kada je iz Remetinca pušten njihov kolega Josip Sapunar