NIJE SE OPIRAO UHIĆENJU

Mladić priveden istražnom sucu, čeka se izručenje

Bionic
Reading

Srpske vlasti odlučile su odmah Ratka Mladića poslati na Haaški sud, ali su se netočnima pokazale informacije RTS-a, kako je već ukrcan na let za Haag. Oko 15.00 sati izišao je pred istražnog suca koji odlučuje jesu li ispunjeni svi uvjeti za izručenje Haagu. B92 javlja da je general Mladić surađivao s policijom dok su ga hapsili, da nije bio prerušen, nije imao bradu te da je jako ostario

Nemaskirani general Mladić živio je u selu Lazarevu kraj Zrenjanina kod rođaka, nije se maskirao, a predstavljao se kao Milorad Komadić. Također, kako saznaje B92, vidno ostarjelom Ratku Mladiću,, oduzeta je jedna ruka. U njegovom hapšenju je sudjelovala Služba za otkrivanje ratnih zločina, odnosno BIA, uz asistenciju policije.

Obitelj je šokirana njegovim uhićenjem, prenosi B92, riječi odvjetnika Mladićevih najbližih. Podsjećamo, prije godinu dana obitelj je zatražila da sud Mladića proglasi mrtvim jer ga 'nisu vidjeli ni čuli sedam godina'.

Predsjednik Srbije Boris Tadić na izvanrednoj konferenciji za novinare, poslije 13 sati, objavio je vijest o uhićenju 16 godina traženog ratnog zločinca: 'Danas oko 11 sati uhićen je Ratko Mladić u akciji koju su koordinirano izvele Služba za otkrivanje ratnih zločina i Savjet za nacionalnu sigurnost'

Oko 11 sati hrvatski mediji objavili su neslužbenu informaciju o uhićenju Ratka Mladića za koju su ubrzo srpski mediji dobili potvrdu iz vrha policije. Istovremeno, vijest je dobila na ozbiljnosti i najavom izvanredne konferencije za novinare srpskog predsjednika Borisa Tadića

Mladić se navodno krio pod imenom Milorad Komadić, a prema prvim informacijama, uhićen je na osnovi anonimne prijave osobe koja je vidjela njegove dokumente na kojima je imenovan kao Ratko Mladić, a pravosudna tijela godinama tragaju za njim zbog ratnih zločina u Domovinskom ratu. Pretpostavlja se da se Mladić do danas čak 16 godina uspješno skrivao u Srbiji te da je uhićen u Beogradu

TADIĆ: OVIME SMO SKINULI LJAGU SA SRBIJE I NAŠEG NARODA

Srpski predsjednik Boris Tadić je oko 13.15 sati izašao pred novinare u svom uredu u Beogradu i izvijestio javnost da je 'danas oko 11 sati uhićen Ratko Mladić u akciji koju su koordinirano izvele Služba za otkrivanje ratnih zločina i Savjet za nacionalnu sigurnost'. Tadić im je pritom čestitao.

'Ovime je Srbija potvrdila da surađuje s Haškim tribunalom i zatvorila jednu tešku stranicu u svojoj zajedničkoj povijesti. Ovime smo jedan korak bliže pomirenju u regiji. Svi zločini moraju biti u potpunosti istraženi, a svi zločinci moraju se suočiti s pravdom', rekao je Tadić i preveo svoju izjavu i na engleski jezik za potrebe stranih medija.

'Mislim da smo skinuli ljagu sa Srbije i našeg naroda!', govorio je Tadić: 'Ova akcija pokazala je da je ova zemlja sigurna, da je osigurana vladavina prava i da Srbija može podići svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti. Protekle gotovo tri godine, otkada postoji ova Vlada, proširili smo svoje djelatnosti na informativne agencije tako da su omogućile rasvjetljavanje slučajeva organiziranog kriminala. Ja sam veoma ponosan zbog obavljenog posla i čestitam svima koji su sudjelovali u ovom poslu. Dobro je da je ova stranica povijesti zatvorena, da možemo kreirati prosperitetnije društvo.'
Na pitanje kako komentira da se uhićenje dogodilo tjedan dana prije izvještaja glavnog haškog tužitelja Brammertza, rekao je samo da su optužbe o lošoj suradnji sada pale u vodu. Tadić kaže da je Mladić uhićen na teritoriju Srbije, ali da zasad ne želi iznositi detalje.

Surađivali smo s Haagom od početka, nećemo kalkulirati o izručenju jer vjerujemo da smo ovo napravili zbog Srba i moralnog digniteta svoje zemlje te da je to krucijalno važno za pomirenje zemalja bivše Jugoslavije. To je kristalno jasno', odgovorio je Tadić na pitanje kada će izručiti Mladića Haagu.

Ovim se ne završava istraga u Srbiji o tome tko je pomagao u skrivanju Ratka Mladića i jesu li u tome sudjelovali organi vlasti. Svi koji su to činili, bit će procesuirani istražnim organima', zaprijetio je Tadić.

'Ovaj istražni tim radi više od tri godine, a zašto se ovo nije dogodilo prije pet godina - o tome ćemo pokrenuti istragu i vidjet ćemo rezultate', kaže Tadić. Na pitanje očekuje li prosvjede i političku nestabilnost, Tadić kaže da se ne bavi tim kalkulacijama i da će učiniti sve da Srbija ostane stabilna država i da se ostvari mir i stabilnost u cijeloj regiji: 'Ne očekujem da će uhićenje Mladića uroniti u političku nestabilnost, a svatko tko to pokuša bit će gonjen!'

Više nitko u svijetu nema dilema da Srbija surađuje s Haagom i da će sve učiniti da se uhiti i Goran Hadžić. Hadžić će biti uhićen, kao što sam rekao da će to biti Karadžić i Mladić, i to se dogodilo, to vam obećavam', kaže Tadić.

'Ratko Mladić bit će izručen Haagu, samim uhićenjem pokrenut je postupak ekstradicije', završio je Tadić svoje obraćanje javnosti.

Govor Borisa Tadića nakon uhićenja Mladića