hrvoje bašić za tportal:

Mladi splitski HSLS-ovac opleo po Mrak Taritaš zbog Che Guevare: Inače mi je simpatična, ali ovo nije slučajnost

Bionic
Reading

Splitski HSLS-ovac Hrvoje Bašić (26), treći kandidat na listi ove stranke za europske izbore, žestoko se osvrnuo na predizborni plakat kandidatkinje Amsterdamske koalicije Anke Mrak Taritaš, na kojemu se u njezinu društvu nalazi panker s jaknom ukrašenom likom Che Guevare. Bašić smatra da liberalizam treba braniti od takvih ‘liberala’

‘Svima drugima drže moralne lekcije, misle da su valjda samoostvareni vrhunac civilizacijskog dosega, a tko su im uzori? Ovo jednostavno nije normalno!’, objavio je između ostalog ovaj HSLS-ovac, uz napomenu da ni sam nije siguran radi li se o slučajnom propustu ili klasičnoj subliminalnoj poruci PR-a kandidatkinje Mrak Taritaš.

Na prvi pogled, kaže, radi se o ‘simpatičnoj i kul objavi političarke koja za sebe voli reći da je liberal’.

No Bašić je potom izvukao nekoliko Che Guevarinih citata:

‘Riješio sam problem .32 kalibrom. U desnu stranu njegova mozga... Sve njegovo pripalo je meni.’

‘Ne trebam dokaz da bih ubio čovjeka. Trebam samo dokaz zašto ga ne bih trebao ubiti.’

‘Trebamo eliminirati sve novine. Ne možemo imati revoluciju sa slobodnim medijima.’

‘Ovo su izjave upravo tog lika sa slike. Monstruma koji je svojom rukom ubio preko 200 ljudi, mučio životinje, zatvarao i bez suda u logore otjerao tisuće, ubijao svoje neistomišljenike, ljude druge boje kože, svećenike, homoseksualce... Ovo je ravno tome da se Hasanbegović slika s tipom koji na crnoj košulji nosi Hitlerovu sliku. Za svakog normalnog čovjeka, a kamoli za nekoga tko sebe smatra čovjekom liberalnog svjetonazora, ovakve poruke - jednostavno nisu normalne!’, objašnjava Bašić.

U nekoliko navrata on se referira upravo na izraz ‘jednostavno normalni’, jer je upravo to predizborni slogan Anke Mrak Taritaš.

Hrvoje Bašić tajnik je splitske organizacije HSLS-a, stranke u koju se učlanio 2011. godine zbog, kako kaže, tada najboljeg gospodarskog programa ‘koji ga je oborio s nogu'. Bavi se privatnim poduzetništvom i kao freelancer radi u marketingu, web dizajnu, PR-u i sličnim poslovima. Upravo otvara svoju tvrtku, a paralelno završava studij poduzetništva na Stručnim studijima u Splitu.

‘Dopuštam da se u ovom slučaju radi o slučajnosti, iako osobno ne vjerujem u to jer u politici nema slučajnosti, u ovakvim kampanjama još manje’, kaže Bašić za tportal.

Priznaje da mu je Anka Mrak Taritaš zapela za oko kao nekonvencionalna političarka. ‘Na političkoj sceni ona nastupa konkretno i simpatično, ima pravu mjeru kad odgovara konkurentima i dobru dozu autoironije, no ovakvi ispadi zaista nikome nisu potrebni, pogotovo onima koji se proglašavaju liberalima’, zaključuje Bašić.