FACEBOOK PRED SUDOM

Mladi Sirijac tuži društvenu mrežu jer ga lažno optužuju da je terorist

08.02.2017 u 11:45

Bionic
Reading

U njemačkom gradu Würzburgu započeo je sudski proces u kojemu 19-godišnji izbjeglica iz Sirije Anas Modamani tuži Facebook. Modamani se svojedobno fotografirao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a njihova zajednička fotografija se već godinu dana na Facebooku koristi za širenje lažnih vijesti te optužbi da je mladi Sirijac terorist

Anas Modamani proglašen je odgovornim za terorističke napade u Bruxellesu i Berlinu, optužen je za niz terorističkih i nasilnih djela te bezbroj puta naveden kao primjer izbjeglice koji je došao u Njemačku u prošlogodišnjem izbjegličkom valu da bi kršio njemačke zakone i sijao mržnju. Jedini problem je to što 19-godišnji izbjeglica iz Sirije nema nikakve veze s terorizmom niti je kršio zakon, nego se marljivo pokušava integrirati u njemačko društvo pa uči jezik, obrazuje se i počinje raditi. Sve grozne optužbe na Modamanijev račun šire se, naravno, na Facebooku, najvećoj društvenoj mreži svijeta, koji se baš i nije pokazao ažurnim u uklanjanju lažnih vijesti i zloupotrebi fotografija za širenje ekstremističke propagande.

Jedini ‘zločin’ koji je mladi Sirijac počinio je to što je snimio selfie s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je na početku izbjegličke krize posjetila centar u kojem je bio smješten Modamani. No njihova se zajednička fotografija već godinu dana koristi za širenje antiizbjegličke histerije na društvenim mrežama, napose na Facebooku, stoga ga je Modamani odlučio tužiti. Jedan od svježijih primjera te kampanje je objava fotke Modamanija i Merkel nakon nedavnog napada na beskućnika u berlinskom metrou uz poruku: ‘Beskućnik zapaljen - Merkel je 2015. snimila selfie s jednim od počinitelja!’


Modamanijev odvjetnik Chan-jo Jun traži od Facebooka da onemogući dalje širenje fotografije svojeg klijenta i njemačke kancelarke, kao i svih montaža u kojima se ona koristi. Konačna odluka u ovom procesu mogla bi imati dalekosežne posljedice kada je riječ o širenju lažnih vijesti internetom, ali i odgovornosti koju za to imaju društvene mreže odnosno korporacije poput Facebooka. Shvaća to i kompanija Marka Zuckerberga te je angažirala skupe odvjetnike iz tvrtke White & Case i poslala PR-stručnjaka da u publici prati suđenje.


Facebookovi odvjetnici pak tvrde da ova društvena mreža s 1,86 milijardi korisnika nema ‘čarobni stroj kojim bi pretražila sve što je objavljeno svaki dan’, no odvjetnik tužitelja tvrdi da takvi programi postoje te se koriste za suzbijanje dječje pornografije. No ono što Facebook najviše brine je to da bi se mogao stvoriti presedan koji bi mogao mnogo koštati ovu korporaciju.

Pokušaj mirenja koji je na prvom ročištu održanom ovaj tjedan predložio sudac Volkmar Seipel nije uspio pa je održana rasprava u trajanju od 70 minuta. Mladi Sirijac Modamani je nakon toga izjavio da je zadovoljan argumentima koje je iznio njegov odvjetnik, a presuda se očekuje 7. ožujka.