VELIKA SMOTRA U ČAKOVCU

Mladi istraživači radove predstavljaju jakim imenima

22.05.2014 u 15:43

Bionic
Reading

U Čakovcu se ove subote, 24. svibnja u Centru za kulturu i zgradi Scheier održava jedinstveni susret u Hrvatskoj Smotra istraživačkih radova učenika

Otvaranje Smotre je u 9:30, a predavanja počinju u 11:30. Na smotri će učenici osnovnih i srednjih škola iz Rijeke, Samobora, Velike Gorice, Požege, Varaždina, Koprivnice i Međimurja imati priliku predstaviti svoje istraživačke radove iz području biologije, fizike, astronomije, povijesti, geologije i agronomije. U smotru je uključeno gotovo 30 znanstvenika iz cijele Hrvatske i 25 učenika koji su uz pomoć svojih mentora prijavili 18 istraživačkih učeničkih radova.

Radove će ocjenjivati stručno povjerenstvo kojeg čine: dr. Ante Đerek (FER), dr. Ivica Puljak (FESB), dr. Marko Košiček (IRB), dr. Saša Ceci (IRB), mag. inf. Dejan Drabić (Međimurski IT cluster), dr. Inga Marijanović (PMF u Zagrebu), dr. Dubravko Pavoković (PMF u Zagerbu), Siniša Golub (ravnatelj ustanove Međimurska priroda) i dr. Tvrtko Zebec (ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku). Osim stručnog povjerenstva i posjetitelji će imati priliku odabrati najzanimljiviji svojim glasovanjem.

U sklopu Smotre javnosti će biti prezentirati i zabavni eksperimenti iz fizike kroz projekt Fizika ekspres, PROteam 3D hologramske projekcije, promatranje Sunca teleskopima, kao i atraktivna javna predavanja: dr. Ivica Puljak govoriti će o otkriću Higgsovog bozona u CERN-u, a iz SAD-a nam dolazi dr. Mario Jurić koji će opisati rad na izradi teleskopa LSST – vodećeg američkog astronomskog projekta pretraživanja noćnog neba, u kojem Mario ima jednu od vodećih uloga.

Ovaj oblik učeničkog sudjelovanja na istraživačkim projektima iznimno je važan za obrazovni sustav u RH stoga je posebno zadovoljstvo organizatora da se smotra s regionalne razine proširila i na nacionalnom nivou te su tako ove godine učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske imali prilike prezentirati svoje istraživačke radove.

Uz čakovečki Institut sinergije znanosti i društva, koji je podsjećamo nedavno kao prijavitelj hrvatskog edukacijskog projekta proizašlog iz Ljetnih tvornica znanosti i Ljetne škole znanosti u Višnjanu, dobio prestižnu međunarodnu nagradu Google RISE (Roots of Science) u vrijednosti od 15.000 dolara, organizatori ove uzbudljive smotre je Međimurski IT cluster, uz pomoć niza partnerskih institucija i udruga. Glavni pokrovitelj je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a izdavač Jesenski i Turk donira vrijedne knjige za nagradu učenicima.