projekt asylove

Mladi azilanti iz Porina zaplesali s poznatim Ištvanom Vargom

03.05.2017 u 16:13

Bionic
Reading

S 20-ak mladih azilanata tinejdžerske i adolescentske dobi iz zagrebačkog Centra za tražitelje azila Porin, zaplesao je poznati Ištvan Varga. On je polaznicima plesne radionice koju su organizirali Junior Chamber International Zagreb (JCI Zagreb) i udruga Are You Syrious? pomogao svladati vještine početnog plesnog stupnja

Plesni parovi sastavljeni od članova JCI Zagreba i mladih azilanata, uspješno su svladali prve korake osnova plesanja valcera, disco foxa, rock and rolla te jivea.

'U prihvatnom centru Porin smješteno je između 500 i 600 osoba, od kojih su neke u tranzitu, dok su druge u procesu traženja azila. Osigurane su im osnovne životne potrebe, no nedostaje dodatnih sadržaja za socijalizaciju, osobito onih mlađih među njima. Upravo zato pokrenuli smo projekt AsyLove kojega je dio i naša radionica jer je društveni ples sredstvo za upoznavanje i razlog za druženje. Znati plesati u paru je osobna nematerijalna vrijednost, opće kulture i jezika koji mogu prepoznati i razumjeti svi', ističe predsjednica organizacije JCI Zagreb Helena Marinović.

Zašto je nastao projekt AsyLove?

Projekt AsyLove nastao je s ciljem poboljšanja kvalitete života djece azilanata, u sklopu kojega se održavaju različite aktivnosti na mjesečnoj bazi radi zabave, učenja i kulturnog uzdizanja. Djeca su tako do sada posjetila Muzej iluzija, organizirana im je zajednička proslava rođendana te održana plesna radionica s Ištvanom Vargom. Iz zagrebačkog JCI-a najavljuju kako idućeg mjeseca s malim azilantima planiraju posjetiti Zoološki vrt grada Zagreba.

JCI u svijetu kao neprofitna organizacija mladih profesionalaca koji doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica, okuplja preko 180.000 članova u dobi od 18 do 40 godina iz različitih društvenih sfera, a zagrebačka je jedna od 5000 lokalnih organizacija raširenih u preko 120 zemalja svijeta. Članovi i alumni JCI-a su vodeći svjetski poslovni ljudi, kao i visoki državnici, ističu, poput Johna F. Kennedya, Billa Clintona, Kofija Anana, Princa Alberta od Monaca te drugih. Riječ je o platformi koja daje mogućnost mladim osobama da razvijaju sposobnosti vođa, osjećaju društvenu odgovornost i zajedništvo neophodno za pozitivne promjene.