BROJNI NOVITETI

Svečano otvoren modernizirani zagrebački Zoo

16.10.2016 u 20:33

  • +5

ZG Zoo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Krešimira Rendulić

Bionic
Reading

Uz Odu radosti koju je izvela Ana Rucner i puštanjem balona Divljeg srca grada svečano je otvoren modernizirani Zoološki vrt grada Zagreba koji je postao još ugodniji za život svojim stanovnicima, a gostima zanimljiviji za posjet

U sklopu modernizacije izgrađeno je deset, a obnovljeno devet objekata, među ostalim izgrađeni su volijera za afričkeptice, kompleks Madagaskar s nastambom za madagaskarske životinje isuvenirnicom, glavni ulaz, nastamba za dalmatinske pelikane,Edukacijski centar te restoran s vidikovcem i odmorište.

Obnovljeni suLavlji most i kip Napuljskog ribara. Izgradnjom Darwinova i Ribarevamosta prema Labuđem otoku i njegovim uređenjem Zoološki se vrt prvi putnakon 1930. godine i proširio.

'Sve što je napravljeno slijedi viziju osnivača Zoološkog vrta grada Zagreba, Mije plemenitog Filipovića. Naime, fokus nam je bio na dobrobiti ljudi i životinja. Želimo vjerovati da smo uspjeli u tome, pa da će Vrt svojim stanovnicima biti još ugodniji za život, a gostima draži za posjet. Posebno smo ponosni na to što su u Zagreb stigli dalmatinski pelikani. Arhitektura nastambi omogućuje neposredniji kontakt sa životinjama, tj. pogled na afričke ptice i madagaskarske životinje bez vizualnih prepreka. Neki od glavnih ciljeva projekta su jačanje turističkog potencijala grada te povećanje broja posjetitelja uključenih u naše edukativne programe', kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Pritom je najavio da s prvom fazom modernizacije u Vrtu ne staju radovi, a već postoje idejna rješenja za nekoliko novih nastambi.

'Iduće godine u Vrtu će se izgraditi nastambe za hrvatske zvijeri, tj. vuka, risa i medvjeda, a budući da je velika želja Zagrepčana da dođu i žirafe, nadamo se da ćemo u proračunu pronaći sredstva i za njihovu nastambu te da će se žirafe u Maksimir vratiti 2018. godine', kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Nakon modernizacije u Vrt se ponovno ulazi kroz glavni ulaz, novi koji je izgrađen na mjestu starog iz parka Maksimir kraj Prvoga maksimirskog jezera. Jedna je novost stigla i na zagrebačke ulice. Njima kruži tramvaj oslikan obilježjima Zoološkog vrta grada Zagreba.