ZAPANJUJUĆE OTRKIĆE

Mjesec je znatno stariji nego što se mislilo

17.01.2017 u 15:46

Bionic
Reading

Mjesec je u stvari puno stariji nego što su znanstvenici mislili, pokazala je najnovija studija koju su sproveli znanstvenici sa Sveučilišta UCLA

Znanstvenici su, naime, analizirali stijene i tlo koje su prikupili astronauti s Apolla 14 koji su hodali po Mjesecu 1971. godine i došli do otkrića da je Mjesec star nevjerojatnih 4,51 milijardi godina, što je znatno više  od prethodnih procjena.

Godinama se sumnjalo da je Mjesec nastao 100 do 200 milijuna godina nakon što je stvoren Sunčev sustav. No, novo istraživanje je pokazalo da se Zemljin najbliži susjed formirao čak 60 milijuna godina od svojeg 'rođenja'.

'Napokon smo odredili minimalni period formiranja Mjeseca. Sigurni smo kako se radi o tom razdoblju', pojasnila je voditeljica studije Melanie Barboni za Space.com.

Barboni i njezine kolege objavile su svoje rezultate u časopisu Science Advances nakon što su proveli uran-olovo metodu na fragmentima cirkona koji su prikupljeni na Mjesecu tijekom misije Apollo 14. Uzorci su bili veličine zrnaca pijeska, ali to nije spriječilo znanstvenike da odrede Mjesečevu starost.

'Veličina nije važna, u njima je zabilježena zapanjujuća informacija, a to je ključ za razumijevanje kako se stvarala i razvijala Zemlja', kazala je znanstvenica.

Obzirom da je većina uzoraka koje su prikupili astronauti s Apolla 'ispremještana zbirka stijena' nastalih tijekom udara meteorita, znanstvenicima je bilo teško ustanoviti kada je točno formiran Mjesec.

'Na Mjesecu nemate očuvano prastaro kamenje', kazala je Barboni, dodavši kako je to jedan od najvećih problema.  

Kako bi riješili taj problem, Barboni i njezin tim odlučili su da datiraju formiranje Mjesečevog omotača i kore, a ne samih stijena. Tu su pronašli fragmente cirkona koje su iskoristili za određivanje starosti Zemljinog satelita.