SKUPLJE (NI)JE BOLJE

'Mitsubishi nije prošao jer nije zadovoljio uvjete'

21.11.2013 u 15:18

Bionic
Reading

Nakon što su mediji objavili da je MUP pri nabavi 132 terenaca odlučio kupiti 30 milijuna skuplje automobile Toyota land cruiser umjesto jeftinijeg Mitsubishi pajera, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da to nije bila odluka MUP-a već Državnog ureda za središnju javnu nabavu

Državni ured za središnju javnu nabavu Hini je, međutim, odgovorio da ponuda najjeftinijeg vozila (pajera), koje je bilo odabrano prvom odlukom, nije udovoljavala specifikacijama koji je tražio MUP.

Ostojić je na upit hoće li MUP poništiti natječaj, kratko odgovorio: 'Niti ga provodimo niti ga poništavamo'.

Na primjedbu da je po tvrdnjama stručnjaka MUP mogao jeftinije proći s Mitsubishijem, čije je vozilo pajero jednake klase kao i Toyota land cruiser, Ostojić je rekao da se uvijek može proći jeftinije.

Napomenuo je, međutim, da vozilo mora zadovoljiti tražene specifikacije.

Ured za središnju javnu nabavu Hini je odgovorio da je prvom odlukom odabrao najjeftiniju ponudu tvrtke Mercedes koja je nudila vozilo Mitsubishi Pajero, ali su se protiv te odluke žalili drugo rangirani ponuditelji SG leasing i trećerangirana zajednica ponuditelja Hypo Alpe Adria Leasing, Erste&Steiermärkische leasing, OTP leasing i Impuls leasing.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave 10. listopada 2013. poništila je odluku o prvom odabiru, ustvrdivši u obrazloženju da ta ponuda nije u skladu s dokumentacijom za nadmetanje.

Komisija je pritom uputila Državni ured da je u ponovljenom postupku dužan poštovati njihovo pravno shvaćanje po kojem ponuda Mercedesa nije u skladu s dokumentacijom za nadmetanje.

Nakon što je u ponovljenom postupku nabave odabrano vozilo Toyota land cruiser uslijedile su ponovno žalbe ostalih ponuditelja o kojima sada odlučuje Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave.

Portal 24 sata objavio je da je struka zgrožena uvjetima zbog kojih je MUP propisao nabavu 132 terenca. Dok Pajero koristi njemačka, češka, slovačka, britanska, nizozemska policija, hrvatska policija je, navodi portal, odlučila radije imati 132 Toyotina land cruisera umjesto 232 Mitsubishi pajera. Ponuda Mitsubishi pajera vrijedi navodno 41,6 milijuna kuna, a ponuda Toyote land cruiser za 72,9 milijuna kuna.

MUP je navodno tražio da vozila imaju krutu šasiju, čija je konstrukcija poput okvira na koji se izravno ili neizravno pričvršćuju ostali dijelovi, dok je jeftinijem pajeru šasija zavarena.

No, prema mišljenju vještaka za performanse vozila nema nikakve veze je li šasija varena ili spojena.
Stručnjaci također kažu da su oba vozila predviđena za korištenje u najekstremnijim uvjetima i sinonim su za dobre terence te da nema veze je li nešto zavareno ili spojeno vijcima.