ODGODA RAZVRSTAVANJA

Mister ajngemahtec kapitulirao pred otpadom

11.06.2014 u 20:15

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas kako će se odluka o odvojenom prikupljanju otpada, koja bi trebala početi s primjenom 1. srpnja ove godine, prolongirati koliko god bude trebalo jer se problem, istaknuo je, ne može riješiti preko noći

Gradonačelnika su novinari pitali hoće li prihvatiti prijedlog predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosor da se primjena Odluke o odvojenom prikupljanju otpada s 1. srpnja ove prolongira na 1. siječnja iduće godine.

'Pa nemam ja što prihvatiti prijedlog predsjednika Gradske skupštine. Prolongirat ću onoliko koliko bude trebalo. Život piše zakone, a ovi u Ministarstvu (zaštite okoliša i prirode) moraju to shvatiti. Pedeset godina problem koji se stvarao ne može se riješiti preko noći, ali ćemo ga riješiti. Pa što znači tri ili šest mjeseci da stvar riješimo zajedno. Jedino partnerski i zajedno. Nema tu prijedloga ni predsjednika Gradske skupštine ni gradonačelnika, ima život, život piše programe', poručio je.


Upitan kada će točno početi primjena odvojenog prikupljanja otpada u Zagrebu, Bandić je odgovorio da oni rade kao da će od 1. srpnja ove godine startati. 'Mi smo već startali. Prvi u Hrvatskoj smo krenuli. Sanirali Jakuševec, prvi u Hrvatskoj, napravili pročistač prvi u Hrvatskoj, krenuli prvi s kampanjom o odvojenom prikupljanju otpada', istaknuo je.

'Ne znam u čemu je problem, samo za to treba vrijeme. Pedeset godina je problem nastajao, daj Bog da ga riješimo u ove tri godine', poručio je Bandić.  Kosor je jučer najavio da će uputiti gradonačelniku dopis da se primjena odluke o odvojenom prikupljanju otpada prolongira na 1. siječnja. Napomenuo je da Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije još uvijek donijelo Uredbu o gospodarenju otpadom, a krajnji rok za njezino donošenje je 23. srpnja ove godine.

Priznao je da i Grad Zagreb nije do kraja spreman za provedbu te odluke, jer nema Plan gospodarenja otpadom za koji očekuje da će najkasnije u rujnu doći na skupštinsku sjednicu. Istaknuo je kako se u primjenu Odluke ne može ići niti bez određivanja lokacije za centar za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO).