BIŠČEVIĆ U NOVOM SADU

Mirović: Vojvođanska vlada unaprijedit će položaj hrvatske nacionalne manjine

02.02.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Položaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini dalje će se unapređivati, a s tim u vezi je i početak obnove Crkve svetog Jurja u Petrovaradinu, kao i potpora izgradnji Hrvatskog školskog centra u Subotici, najavio je u srijedu predsjednik Pokrajinske vlade u Novom Sadu Igor Mirović

Mirović je u srijedu razgovarao s hrvatskim veleposlanikom u Srbiji Hidajetom Biščevićem o odnosima Srbije i Hrvatske, gospodarskoj suradnji Vojvodine i hrvatskih županija, te položaju hrvatske manjine u pokrajini.

Kako je priopćeno poslije susreta, u razgovoru je izraženo uvjerenje da je u obostranom interesu da se odnosi između Srbije i Hrvatske konstantno unapređuju, te da bi njihovoj boljoj bilateralnoj suradnji pridonijeli intenzivniji kontakti Vojvodine i hrvatskih županija.

„Mirović i Biščević potvrdili su spremnost obiju strana za razvoj infrastrukturnih projekata i realizaciju programa financiranih iz prekograničnih i europskih fondova“, navedeno je u priopćenju.

U priopćenju se navodi da je hrvatski veleposlanik Biščević zahvalio na dobroj suradnji i odnosu Pokrajinske vlade prema hrvatskoj nacionalnoj manjini.

Pozdravio je i potporu pokrajinskih tijela obnovi kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i vjerskih objekata u Vojvodini, te zahvalio pomoći upućenoj stanovništvu Banovine nakon potresa prošle godine.

Ovo je bio drugi susret veleposlanika Biščevića i predsjednika pokrajinske vlade u sjedištu Autonomne pokrajine Vojvodine (APV) u Novome Sadu.

Prvi put, kada je također bilo riječi suradnji Vojvodine i hrvatskih županija te položaju hrvatske manjine, sastali su se u kolovozu 2020.

Hrvatska manjina ima tri predstavnika u tijelima Autonomne pokrajine Vojvodine.