NEDJELJOM U 2

Mirko Galić: Hoće me se uvaliti u kaljužu!

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 17.07.2017 10:09
  • Objavljeno 16.07.2017 u 15:53
Mirko Galić

Mirko Galić

Izvor: Pixsell / Autor: hrt

Mirko Galić, bivši ravnatelj HRT-a, novinar i diplomat oopvrgnuo je tezu da je potpisujući ugovore s redateljem Antunom Vrdoljakom pogodovao tom redatelju. Gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' Galić se prisjetio svoje bogate novinarske karijere te komentirao aktualne političke događaje u Hrvatskoj i Europi

Mirko Galić opovrgnuo je medijske natpise da je on kao kao ravnatelj HRT-a pogodovao Antunu Vrdoljaku tako što je potpisao ugovor kojim je redatelj doživotno osiguran i dobija tantijeme od HRT-a u iznosima koje premašuju stotine tisuća kuna godišnje.

'Hoće me se uvaliti u kaljužu, apsolutno neutemeljeno i neopravdano. Mene se optužilo da sam sklopio s Antunom Vrdoljakom ugovorom. Temeljni ugovor je sklopljen prije nego sam ja došao na čelo HRT-a. To je prva neistina. Druga je neistina da je taj ugovor osigurao 130.000 kuna godišnjeg honorara. Netočno. Ni oni ugovori koji su potpisani prije mene ni izvedenice iz tog ugovora koji su potpisivane tipski, kao i sa svakim drugim autorima u vrijeme mog mandata ne jamče nikakav iznos. Jamče iznos koji će biti ekvivalentan količini djela koje će se emitirati', kazao je Galić u 'Nedjeljom u 2', dodajući da je netočno da je Vrdoljak dobio od njega ili bilo koga drugoga privilegiju od 130.000 kuna godišnjeg honorara.

'Treća neistina je da taj ugovor vrijedi do Vrdoljakove 100 godine ili do 2030. godine Zašto 2030.? Zato što je kompjutorski sustav HRT-a programiran do 2030. Hoće li Vrdoljak doživjeti stotu koja pada 2030., ja mu želim da živi i dulje, ali ako bi on živio do stote zakon o autorskim pravima, kao i svakom drugom, da njegovi nasljednici ta prava mogu koristiti još 70 godine. Dakle, kad bi Vrdoljak živio do 2030. ta prava bi bila upotrebljiva do 2100. godine', kazao je Galić.

Upitan je li točno je u siječnju 2002. potpisao ugovor za scenarij, produkciju i prikazivanje 13 epizoda TV serije Duga mračna noć,  a u listopadu 2005. ugovor s Vrdoljakom o naknadi za repriziranje serije, Galić je odgovorio da su to točni, ali nepotpuni podaci.

  • +22
  • +19

Snimanje HRT-ova igranoga filma i televizijske serije General

Izvor: Cropix / Autor: Jure Mišković / CROPIX

'Oni kad se prikažu samo u toj ograničenoj, selektivnoj pa i tendencioznoj formi hoće stvoriti jedan drugi dojam. Onda hoće poništiti sve ono dobro što sam ja napravio oko te serije i u sedam godina upravljanja ovom kućom. Točno je da je temeljni ugovor u kojem su određena sva buduća prava i obveze HRT-a i Antuna Vrdoljaka potpisan 5. 1. 2002. Sve drugo je izvedeno iz toga. Kasnije je potpisano pet ugovora. Tri su potpisali moji pomoćnici, a dva sam potpisao ja, a oni predstavljaju samo realizaciju toga temeljnog ugovora. Takvih ugovora je bilo za svako televizijsko djelo, seriju ili film, a bili su ih deseci koji su u moje vrijeme snimljeni, svaki je imao svoj posebni ugovor', kazao je Galić.

Je li favoriziran Antun Vrdoljak? Navodno niti jedan drugi režiser nema tako dobar ugovor s HRT-om?

HRT

HRT

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

'Sa svakim režiserom prije svega pregovara Program, dogovor realizira pravna služba i to onda dolazi kod mene i mojih pomoćnika koji to imaju pravo potpisati. Nitko nije stavljao na vagu, niti je ta vaga postojala, a i da je postojala ona ne bi mogla mjeriti nešto što je bilo prije mene. Ponavljam, u tom prvom ugovoru je sve definirano. Ne želim prebaciti odgovornost na moje prethodnike, mislim da su napravili dobar posao. To je bila prva serija koju je HRT snimio u svojem postojanju od 1990. godine. To je dosad najveća serija koja je snimljena. HRT je naslijedila od RTV Zagreb veliku tradiciju i blago serija koje je snimao i Vrdoljak, ali i najveći  hrvatski režiseri poput Golika. Postoji tradicija, iskustvo, pravna procedura po kojoj se to snima. Nitko nije dokazao što je u tome nezakonito', rekao je Galić. 

Ogorčen je što ga novinari koji su izvijestili o ugovorima s Vrdoljakom uopće nisu kontaktirali. 

'Koje je to novinarstvo koje mene nikad nije pitalo da ja kažem svoju stranu? Ja moram kod vas objašnjavati drugu stranu jer novinari koji misllie da su popili svu demokratsku sol ili pamet ovog svijeta mislie da ne moraju mene ništa pitati. A zašto?... Ove godine navršavam 50 godina svoja javnog djelovanja. U mirovini sam već 4 godine i dalje pišem, dakle javno djelujem. Nikad mi se nije dogodilo da netko vodi takvu sustavnu kampanju protiv mene. Nikad', rekao je Galić. 

Emisiju 'Nedjeljom u 2' s Mirkom Galićem možete pogledati ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • zaki55

    16.07.2017 18:29

    Uvijek je bio tamo.

Napiši ovdje što ti misliš o navodima Mirka Galića