JURLINA ALIBEGOVIĆ

Ministrica uprave otkrila čime je osvojila premijera

25.01.2016 u 11:26

Bionic
Reading

U Ministarstvu uprave obavljena je službena primopredaja. Dubravka Jurlina Alibegović, dosadašnja ravnateljica Ekonomskog instituta koju je predložio Most, zamijenila je na ministarskoj funkciji Arsena Bauka koji je rekao da buduća ministrica može računati na njegovu pomoć

Na pitanje gdje početi s rezanjima u tom ministarstvu, Jurlina Alibegović odgovorila je da je ključne ciljeve identificirala strategija javne uprave.

'Zaista sam sretna što sam prihvatila ovog izazova. Javna uprava vrlo je važan dio javnog sektora i ona je jedan oslonac za dobro funkcioniranje gospodarstva. I zato je resor pun izazova. Imala sam prilike razgovarati sa svojim prethodnikom i vidjela sam da je već puno toga napravljeno. Strategija javne uprave identificirala je ključne ciljeve kako bi javna usluga bila efikasna i na usluzi građanima i gospodarstvu.

Ono što ću sasvim sigurno sa suradnicima proći je taj akcijski plan i u njega uvrstiti sve elemente kako bi javna uprava bila efikasna', kazala je Dubravka Jurlina Alibegović te nastavila odgovarati na novinarska pitanja.

Od nove ministrice zatražen je komentar indicija potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da je Domoljubna koalicija pokradena na izborima.

'Znate da sam ja došla na ovo mjesto kao stručnjak, ja sam doktorica znanosti i moje područje interesa je lokalna i regionalna samouprava. To su moja glavna obilježja koja su me dovela na ovo mjesto. Nisam sudjelovala ni na kakvoj listi, već sam pozvana kao ekspert tako da na vaše pitanje ne mogu odgovoriti', rekla je Jurlina Alibegović, izvještava televizija N1

Nije mogla odgovoriti ni na pitanje planira li se smanjenje broja županija i općina.

'Danas ne bih mogla ništa detaljnije govoriti. U sljedećim ćete danima moći vidjeti koji su moji ciljevi i što želim. U Hrvatskoj postoji velika razina fragmentiranosti', kazala je.

Ponovno se uvode državni tajnici umjesto zamjenika ministara? 'Zamolila bih da ne govorimo o takvim stvarima za vrijeme primopredaje.'

Na koji je način osvojila premijera? 'Samo svojom stručnošću i željom za rad.'

Koji je njezin plan za ministarstvo? 'To su sve reformske teme koje su prodiskutirane.'

Novinari su joj na kraju postavili jedno popularno trik-pitanje - koliko u Hrvatskoj ima birača. Na to pitanje ministrica nije znala odgovoriti već je zatražila pomoć dosadašnjeg ministra Bauka koji je na pitanje i odgovorio.