obrazovna reforma

Ministrica Divjak posjetila osnovnu školu Jabukovac

14.01.2019 u 13:55

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je u ponedjeljak u povodu početka drugog polugodišta zagrebačku Osnovnu školu Jabukovac, gdje se susrela s učenicima i učiteljima te škole

Ministrica je ocijenila kako se pitanja učenika i učitelja dobrim dijelom podudaraju. 'Učenici od reformskih procesa očekuju da im nastava bude zanimljiva, istraživačka, da više rade izvan učionica te da rade projekte i uče kroz igru', rekla je Divjak.

Ocijenila je kako su učitelji zadovoljni on-line edukacijom i edukacijom uživo, zato jer mogu raditi kada žele, na način kada njima odgovara.

Naglasila je kako imaju individualni pristup te dodala kako ne mogu biti dio mase jer moraju posao stvarno odraditi i sudjelovati. Pohvaljena je, tvrdi, i vrijednost edukacije u živo. Za dva mjeseca imat ćemo tisuću radionica kroz koje će proći 36 tisuća učitelja, najavila je ministrica.

Istaknula je i kako je s učiteljima razgovarala, među ostalim i o školskim nadzornicima te se s učiteljima složila kako bi im oni trebali biti puno više od pomoći.

Na pitanje o prevelikom broju učenika u razredima, rekla je kako Hrvatska ima u prosjeku 17 učenika po razredu, što je među najmanjim brojem u Europi.

'Imamo razreda u kojima je i manje od deset učenika u razredu te onih koji imaju oko 28 učenika, što bi trebalo ujednačiti', napomenula je dodavši kako je u planu restrukturirati upisna područja, da bi se ujednačio broj učenika u školama koliko je to moguće.

Podsjetila je i kako, na primjer, u jednom istom gradu ima praznih i pretrpanih škola pa je, smatra, tu važna suradnja između ministarstva i osnivača škola.

Naglasila je kako će sljedeće godine biti reforma u svim školama što povećava potrebu za dodatnom edukacijom.

Istaknula je kako su već obavljene pripreme prve faze opremanja škola. 'Tu je i novi zakon o udžbenicima koji dopušta da drukčije planiramo te udžbenici budu zanimljiviji, lakši i primjereniji', rekla je.

Najavila je donošenje novih kurikula, koji su u zadnjoj fazi provjere. Od iduće školske godine u reformu kreću svi prvi razredi, svi peti razredi, prirodoslovni predmeti u sedmim razredima te prvi razredi srednjih škola, napomenula je Divjak.

  • +11
Ministrica Divjak posjetila OŠ Jabukovac Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Potvrdila je da ministarstvo provodi analize i o stanju škola u opremanju gdje smo, kako tvrdi, angažirali bitna sredstva u njihovu opremanju. Krajem godine smo poslali sredstva za opremanje laboratorija srednjih škola za kabinete kemije i biologije, napomenula je, dodavši kako će iduće godine angažirati 50 milijuna kuna za opremanje škola prema njihovim potrebama.

Ocijenila je kako je analiza infrastrukture dugoročnija te da na tom području treba više raditi s osnivačima.

Ravnateljica škole Romana Šimunić Cvrtila je ocijenila kako su učitelji u školi Jabukovac motivirani za novu reformu.

Bili smo jedna od prvih škola koja se prijavila u eksperimentalne škole, ali nažalost nismo ušli, napomenula je dodavši kako škola radi sve u smjeru istraživačke i kreativne nastave, koja je glavna smjernica u reformi.