uvjereni u pobjedu hdz-a

Ministri se uoči izbora razletjeli po Lici, odradili stranačke i ministarske posjete

04.03.2019 u 14:55

Bionic
Reading

Ministar turizma Gari Cappelli i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak su iz Like poručili da su tamo kao stranački kolege došli otočačkome HDZ-u i ličko-senjskoj županijskoj organizaciji a kao ministri da su u neslužbenom posjetu u kojem su obišli Zračnu luku u Otočcu, Kuterevo i sanjkalište - izletište Cvitušu.

Predsjednik otočačkoga HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šutić rekao je na susretu s novinarima u Zračnoj luci Otočcu da su na radnom sastanku Butkoviću i Cappelliju predstavili projekt razvoja te luke jer HDZ svoju kampanju vodi afirmativno, preko projekata, što je, dodao je, razlog zbog kojeg će na izborima u nedjelju pobijediti.

U Zračnoj luci u Otočcu travnata je poletno-slijetna staza dugačka 1700 metara, ondje je nekoliko nefunkcionalnih zrakoplova, među kojima i Douglas DC 3 s 22 sjedišta u koji su sjeli Butković i Cappelli te članovi tamošnjega HDZ-a s predsjednikom Branislavom Šutićem.

 Nakon toga izjavili su novinarima da su u posjetu otočačkome HDZ-u kao stranačke osobe, a ne kao ministri, te da pokažu da će Županijska skupština pod vodstvom HDZ-a, kao i dosad, imali potporu u realizaciji svojih programa.

 Pilot Tone Dujmović, ujedno i predsjednik Aerokluba "Krila Gacke", rekao je da je Zračna luka neiskorišten potencijal budući da povremeno služi samo za male sportske zrakoplove i razne letjelice za gašenje požara i medicinski prijevoz.

 Grad Otočac ima projekt vrijedan 11 milijuna kuna za opremanje staze, za zgradu za posadu i kontrolu leta, carinu i policiju, stajanku i punionicu te za parkiralište za putnike, rekao je Mario Barković i dodao kako to podrazumijeva da staza ostane travnata, a s razvojem Zračne luke ulaganja bi trebala biti i veća.

 Butković i Cappelli obišli su nakon toga Kuterevo, gdje je bilo riječi o projektima vrijednim 22 milijuna kuna koji su vezani uz promet. Butković je istaknuo da se sljedećih 15 milijuna kuna uložilo u luke Novalju, Senj i Karlobag, da se obnavljaju državne i županijske ceste te da se planira i treći trak prema Plitvičkim jezerima (D 52) Žuta Lokva - Križišće.

 Uglavnom, rekao je Butković, "nije točna nedavna tvrdnja predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji u Liku dođe samo pred izbore, da se u Liku ništa ne ulaže".

 Cappelli je govoreći o turizmu toga kraja rekao da županija ima 3,5 milijuna noćenja i oko 900 tisuća turista na godinu te da u novoj strategiji razvoja turizma kontinentalni turizam dobiva bitno novu komponentu, izrađuje se nova studija za taj kraj, i to spajanjem na ponudu Plitvica s naglaskom na cikloturizam i OPG-ove.

 Podupirući investiciju u tu malu zračnu luku, Cappelli je rekao da brojke u zračnom prometu snažno rastu, da gosti žele putovati brže te da bi na 50 kilometara od Plitvica, uz lovišta za lovce i ribolovce, primjerice iz Italije i Njemačke, zračna luka za male zrakoplove dobrodošla. Dodao je da se taj stari plan treba aktivirati kroz Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu. Također je rekao kako je kao mladić bio turistički vodič te da voli i dobro poznaje kraj uz Plitvice.

 Cappelli je opovrgnuo optužbe kandidata s oporbenih kandidacijskih lista o zapuštenosti tog kraja, dodajući da se na Plitvicama ide u izgradnju hotela od pet zvjezdica i da se upravo izrađuje studija razvoja turizma baš za taj kraj.

U izjavi za Hinu Cappelli je podsjetio da sportskih i sličnih aerodroma ima diljem Hrvatske. "Na Lošinju je, primjerice, manji, ali asfaltiran, postoji u Varaždinu, na Visu, Korčuli i Rabu", rekao je i pohvalio udruživanje njihovih direktora ili predsjednika klubova jer bi koordinacija mogla rezultirati time da to "postane dobra i važna ponuda i turistička priča".

 Ministar Cappelli obišao je i sanjkalište - izletište Cvitušu te hostel "Sv. Rok".