VLADA NA STO MUKA

Ministri jednoglasni: Ne damo rezove u svojim resorima!

Bionic
Reading

Proračun Ministarstva obrane neće se mijenjati tijekom ove i iduće godine, rekao je danas ministar obrane Ante Kotromanović tijekom posjeta Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) 'Petar Zrinski'

Naglasio je da je novac ušteđen u Ministarstvu obrane (MORH) uložen u ovakve stvari i istaknuo da ne očekuje da će se MORH-u 'dirati' proračunska sredstva.

Ove godine uložili smo 20-ak milijuna kuna u obnovu objekata HVU-a, a i za iduću godinu sredstva su osigurana, rekao je Kotromanović tijekom obilaska obnovljenih zgrada HVU-a.

Znamo da nas čeka rebalans proračuna i mi smo planirali da nam ove i iduće godine proračunska sredstva ostaju ista. To bi nas zadovoljilo s obzirom na to da smo kao država u prekomjernom deficitu, dodao je.

Podsjetio je na odluke sjednice Vijeća za obranu gdje je jasno rečeno da se MORH-u neće smanjivati proračun.

'Ja kao ministar ne mogu biti zadovoljan sredstvima i mislim da treba imati više sredstava, ali s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, znat ćemo, uz pametno vođenje, iskoristiti ta sredstva. Tako ćemo i na HVU i u drugim vojarnama učiniti ono što želimo, a to je poboljšanje uvjeta života i rada naših vojnika, dočasnika i časnika', istaknuo je.

Mornar: U obrazovanju nema mjesta za uštede

Uoči rebalansa proračuna, ministar obrazovanja Vedran Mornar poručio je da u njegovu resoru nema prostora za uštede. S ministrom financija Borisom Lalovcem nije još razgovarao, ali očekuje s njim, kako je rekao, vrlo zanimljiv razgovor.

'Ja se nadam da će neki rezati više, neki manje; svojedobno se proklamiralo da je Hrvatska zemlja znanja; mislim da se najavljivalo da će ova Vlada poticati znanost i obrazovanje i nadam se da će na tome ostati. Mi možemo neke troškove smanjiti, ali onda nam za razvoj neće ostati ništa', rekao je Mornar.

Pored troškova za plaće i za prijevoz učenika i nastavnika, za poboljšanje sustava ostaje mizerna svota, kaže Mornar, a protivi se i mogućem smanjenju plaća u prosvjeti, jer su ionako premale.

'Ja sam protiv toga, ali ako novca ne bude i netko na višoj razini kaže da se moraju rezati plaće, onda će se vjerojatno rezati. Ja sam protiv toga, jer mislim da su učitelji i svi zaposleni u sustavu znanosti i obrazovanja plaćeni manje nego što bi trebali biti. Naš je problem to što ne zarađujemo. Mislim da se mi moramo orijentirati na zarađivanje novca, a ne uštede', rekao je Mornar.

Opačić: U mojem ministarstvu ne može biti rezanja

U mojem ministarstvu ne može biti rezanja, jer brinemo o najosjetljivijoj populaciji, rezolutna je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Ni porodiljne naknade, ni dječji doplaci nisu upitni, poručila je u razgovoru za MS potpredsjednica Vlade upitana za rebalans za ovu i proračun za sljedeću godinu. Plaće i mirovine ne smiju se dirati, jasna je Opačić i otkrila je kako se racionalnim ponašanjem u sustavu ipak može uštedjeti.

Opačić je podsjetila da su uveli reda u sustav.

'Maknuli smo one koji ne pripadaju u ovaj sustav, one koji su živjeli od drugih izvora prihoda, a uzimali novac onima kojima je bio potrebniji. To smo preraspodijelili i nešto povećali iznos socijalnih naknada. Sve to skupa nije dovoljno da bi ljudi izašli iz zone siromaštva. Ali to je maksimum u ovim uvjetima. Proračun ovog ministarstva proračun je koji se ne smije dirati', poručuje Opačić.

Ni plaće ni mirovine ne smiju se dirati ni u sljedećoj godini.

'Naprosto ih ne možemo dirati. Možemo imati prirodni odljev, možemo tu neke stvari štedjeti. Ja u sustavu idem na spajanje nekih ustanova. Tu se mogu postići neke uštede, a da ne diramo ni plaće ni ikoje radno mjesto. Boljom organizacijom, spajanjem određenih ustanova i prirodnim odljevom, možemo se racionalnije ponašati', zaključila je ministrica Opačić u razgovoru za Media servis.

Mjesto za uštede ne vide ni Hajdaš Dončić i Mrak Taritaš

I Hajdaš Dončić i Mrak Taritaš osvrnuli su se i na mogućnosti uštede u svojim ministarstvima.

Nakon što je ministar financija Boris Lalovac rekao da u svakom ministarstvu ima prostora za uštede, Hajdaš Dončić ističe da njegovo ministarstvo nema prevelikih mogućnosti za uštede, jer je većina proračuna već zadana.

'Smatram da je ministar Lalovac vrlo jasno i nedvosmisleno rekao koja ministarstva u Hrvatskoj imaju mogućnost za uštede. Sve zajednice i društva u svijetu govore o zdravstvu i školstvu. Sve zapadne demokracije razgovaraju o tome kako te sustave učiniti boljima, ekonomičnijima, ali da ostane slična razina usluge kakva se pruža sada', kaže Hajdaš Dončić.

'Svaki put kada ide rebalans, mi prođemo naš proračun i svugdje gdje su moguće uštede, odreknemo se nekih stvari bez kojih ministarstvo može. Sve one stvari bez kojih će ministarstvo moći funkcionirati i dalje, napravit ćemo velik napor da to i učinimo, ali postoje bazične stvari u kojima moramo funkcionirati, a tako ćemo funkcionirati i dalje', rekla je pak ministrica Mrak Taritaš.

Rekla je i da je teško uspoređivati ministarstva jedno s drugim, jer svako razgovara o svom dijelu proračuna.

Svi činimo napor u tome da jednim dijelom učinimo uštede u proračunu, zaključila je Mrak Taritaš.