KRIZNI STOŽER

Ako ste jučer ili prekjučer došli iz Venecije, ne trebate biti pod nadzorom. Maske vas neće zaštititi od koronavirusa!

24.02.2020 u 13:10

Bionic
Reading

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Ministarstvu zdravstva izneseno je više detalja o novim mjerama za sprječavanje širenja koronavirusa koje su na snazi od nedjelje navečer

'U preko 80 slučajeva klinička slika uistinu je blaga, no krizni stožer Ministarstva zdravstva napravit će sve i djelovati u dva osnovna pravca: pokušat ćemo spriječiti uvoz virusa u Hrvatsku i kad virus uđe u Hrvatsku spriječiti njegovo širenje', uvodno je rekao ministar zdravstva Vili Beroš i dodao: 'Pratit ćemo događaje iz trena u tren. Podignut ćemo stupanj pripravnosti na veću mjeru. Nema mjesta nikakvoj panici'

Predsjednica kriznog stožera Maja Grba Bujević o poduzetim i planiranim mjerama rekla je sljedeće:

'Pratimo situaciju u realnom vremenu. Tako smo tijekom sinoćnje večeri uveli novu vrstu nadzora. Zdravstveni nadzor smo uveli iz zahvaćenih područja oblasti Veneto i Lombardija u Italiji. Kako će se situacija mijenjati i mi ćemo prilagođavati mjere. Osobe koje su jučer i prekjučer došle iz tih područja ne trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom, to je nadzor bez ograničenja kretanja', rekla je Grba Bujević.

'Ako putnici dolaze iz spomenutih područja, granični sanitarni inspektor će izdati rješenje o epidemiološkom nadzoru i epidemiolog će u narednih 14 dana provjeravati njihovo zdravstveno stanje. Ako osoba ima simptome, bit će odmah upućena u izolaciju. Što se tiče stranih građana, takav nadzor je teško obaviti, ali pokušat ćemo saznati gdje su boravili i kamo putuju. Ako netko dolazi na jedan dan, takve osobe će dobiti dozvolu da uđu na jedan dan i da se vrate. Ako netko ima simptome, neće mu biti dozvoljeno da uđe u Hrvatsku', rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, također član kriznog stožera.

  • +5
Konferencija za novinare kriznog stožera za koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Najavio je da će u slučaju potrebe za karantenom potencijalno zaražene osobe biti smještene u 'neke hotele ili izolirana mjesta'. Na pitanje o tome što će se raditi o osobama koje dolaze iz Italije kod zubara u Hrvatsku, Capak i Beroš su rekli da će stomatolozi provjeravati odakle dolaze korisnici njihovih usluga te da i za njih vrijede iste preporuke, jer je gotovo sigurno da će se zaraziti ako stupe u kontakt sa zaraženim.

Ministar Beroš rekao je i kako, prema sadašnjim uputama Svjetske zdravstvene organizacije, maske nisu zaštita od koronavirusa. Rekao je i da je krizni stožer spreman formirati karantenu u roku od nekoliko sati.

Na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana bit će postavljeni kontejneri u kojima će liječnici pregledati putnike, najavio je Damir Trut iz Civilne zaštite.

Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dao je nekoliko savjeta o tome kako se ponašati u slučaju zaraze. 'Ako je osoba s ukućanima u kontaktu, to neće biti toliki problem jer su ukućani lako dohvatljivi kontakti. Osoba se samo ne bi trebala kretati po javnim mjestima, na poslu i javnim mjestima. Ukućani bi se trebali normalno ponašati dok je osoba zdrava. Ne možemo svakoga tko dođe iz Italije stavljati u karantenu i odvajati od obitelji', rekao je Kaić.