crvena lista

Ministarstvo turizma odgovorilo Kacinu: Hvatska je sigurna destinacija za goste iz Slovenije

19.08.2020 u 18:38

Bionic
Reading

Hrvatska je sigurna destinacija za goste iz Slovenije, poručili su u srijedu iz Ministarstva turizma, odbacivši navode glasnogovornika slovenske Vlade Jelka Kacina o "dramatičnom" stanju u Hrvatskoj vezano za zarazu koronavirusom

"Slijedom posljednjih izjava glasnogovornika Vlade Republike Slovenije za koronavirus Jelka Kacina, odbacujemo njegove navode kako je u Hrvatskoj stanje dramatično", ističu iz Ministarstva.

Priopćenjem su reagirali na Kacinovu najavu da će slovenska Vlada sutra službeno Hrvatsku staviti na svoju "crvenu listu" epidemiološki nesigurnih država jer se ondje, kako je rekao, stanje "dramatično pogoršalo", pa je pozvao slovenske turiste i vlasnike nekretnina u RH da se što prije vrate kući.

Slovenija je u kontinuitetu na samom vrhu tržišta ključnih za rezultat hrvatskog turizma

Iz Ministarstva podsjećaju kako se baš Slovenija u kontinuitetu nalazi u samom vrhu tržišta ključnih za ukupni rezultat hrvatskog turizma što, tvrde, ilustriraju i pokazatelji eVisitora prema kojima je RH tijekom lipnja zabilježila približno 207 tisuća dolazaka te 1,1 milijun noćenja s tržišta Slovenije.

U srpnju smo, pak, dosegli razinu od približno 382 tisuće dolazaka te 3,4 milijuna noćenja, ističu.

Prema preliminarnim pokazateljima za kolovoz (zaključno s danom 18. kolovoza), Hrvatska je trenutno, navode u Ministarstvu turizma, na razini od približno 238 tisuća dolazaka te 2,2 milijuna noćenja Slovenaca, od kojih se 71,4 posto ostvaruje u Istri, Kvarneru i Lici.

Slovenci uglavnom ljetuju u Istri, Kvarneru i Lici, tamo ukupno samo 10 novozaraženih

"Želimo istaknuti da je upravo u te tri županije evidentirano sveukupno 10 slučajeva novozaraženih od COVID-19 u protekla 24 sata", naglašavaju.

U Ministarstvu navode i kako je percepcija Hrvatske kod većine slovenskih turista iznimno dobra, tu se osjećaju sigurno s obzirom da je dobro poznaju te su vlasnici brojnih nekretnina (više od 100.000).

Ministrica Brnjac u stalnom kontaktu s udruženjima u turističkom sustavu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, kažu, u stalnom je kontaktu s predstavnicima udruženja u turističkom sustavu, s ciljem osiguravanja potpunog poštivanja epidemioloških mjera u turističkim objektima, kao i mogućnosti uvođenja testiranja za strane turiste u turističkim objektima.

"Hrvatska će nastaviti činiti sve što je u njezinim mogućnostima kako bi mjerodavne inozemne institucije imale sve točne i precizne informacije na temelju kojih donose odluke o uvrštenju zemalja na rizične liste, odnosno na popise sigurnih zemalja", zaključuju u Ministarstvu.