suci odbili vladu

Ministarstvo poručilo: Odgovornost za štrajk je na Udruzi hrvatskih sudaca

19.01.2024 u 16:37

Bionic
Reading

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave ocijenili su u petak da je odgovornost za "bijeli štrajk" na Udruzi hrvatskih sudaca, nakon što su suci ponovno odbili prijedlog tog ministarstva i i povećanje neto primanja za 700 eura

Detaljno su u priopćenju opisali da je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica danas uputio poziv na sastanak predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca koji su ponovno odbili povećanje primanja za 700 eura neto u manje od godini dana. Također i da je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Udruge hrvatskih sudaca Damirom Kontrecom, ministar ponovno predložio prijedlog uvećanja primanja kroz uvođenje materijalnih prava i nastavak razgovora oko cjelovitog uređenja sustava plaća nakon što se donese novi sustav plaća za službenike i namještenike.

"Uvođenje materijalnih prava zahtjev je Udruge hrvatskih sudaca, a ponovnim odbijanjem svog vlastitog zahtjeva zajedno s povećanjem plaće, preuzeli su odgovornost za štrajk i sve njegove posljedice", istaknuli su iz Ministarstva pravosuđa i uprave. Današnjim odbijanjem, dodali su, Udruga hrvatskih sudaca ponovno je dokazala da je odluka o provođenju štrajka donesena danima prije posljednjih razgovora s Vladom i prije Odluke Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca.

  • +3
Ilustrativna galerija/Prazna sudnica Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Podsjetili su i da je u jednom mediju prošli tjedan objavljena je informacija o poslanoj obavijesti sucima u utorak, 9. siječnja iz Udruge. U njoj se ističe kako će se „neovisno o tome što će Vlada ponuditi, ponovno krenuti s mjerama upozorenja 22. siječnja“ te „da medijima nije dan točan datum početka štrajka iz taktičkih razloga, po savjetu PR službe“. 

Ponovno su istaknuli da je Ministarstvo pravosuđa i uprave i dalje otvoreno za nastavak dijaloga o drugim zahtjevima pravosudnih dužnosnika - unutar Radne skupine i u okvirima koji su Udruzi hrvatskih sudaca poznati.  Smatraju također da "dosadašnje spominjanje različitih ultimatuma, prijetnji bojkotom izbornih povjerenstava ili pak unaprijed dogovaranje štrajkova prije nego što se uopće i sasluša prijedlog Ministarstva, nisu dobra polazišta za daljnje razgovore".

"Vladavina prava počiva na osiguranju pravne zaštite svih građana i jednakom pristupu sudu. Vjerujemo da će Vrhovni sud, kao najviši sud u Republici Hrvatskoj, poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala jedinstvena primjena prava i ravnopravnost svih stranaka u postupku", poručili su iz Ministarstva pravosuđa

Vjerujemo, kažu, da će i predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova, a Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru svojeg djelokruga razmotrit će poduzimanje mjera s ciljem osiguranja ustavnog prava na pristup sudu.