TRAGOM NESTANKA

Ministarstvo ne da Vjesnik.hr, antifašisti zbunjeni

28.11.2014 u 15:02

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture opovrgnulo je za tportal navode da je u dogovoru sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA) odlučilo da će domenu vjesnik.hr, relikt ugaslog dnevnog lista Vjesnik kojim se danas koristi Tiskara Vjesnik, pokloniti Savezu, čime bi se Vjesnik u virtualnom svijetu vratio svojim osnivačima - borcima, antifašistima i partizanima koji su ga pokrenuli početkom Drugog svjetskog rata

U članku objavljenom na portalu tjednika Novosti, koji je u srijedu protutnjao društvenim mrežama i potom nestao - trag je sačuvan tek na portalu Libela - pisalo je da će portal biti 'vrlo koristan jer će biti svojevrstan prozor koji će antifašisti otvoriti prema hrvatskom društvu i progovoriti o antifašizmu'.

'Okupljaju se novinarski kadrovi i sastavlja se ekipa, dogovaraju se angažmani s najkvalitetnijim novinarima koji drže do antifašizma i koji bi bili suradnici portala. Informacije o svim svojim aktivnostima, proslavama godišnjica brigada i jedinica do komemoracija dostavljat će i sve antifašističke organizacije, od općine, grada do županije i države', navodilo se u članku.

Tragom nestanka članka, upitali smo Ministarstvo kulture je li točna informacija da će se domena vjesnik.hr dodijeliti SABA-i.

'Kabinet Ministarstva kulture nema saznanja o postojanju dogovora sa Savezom antifašističkih boraca o tome da se portal ugašenog dnevnog lista Vjesnik na adresi vjesnik.hr dodijeli SABA-i. Ministarstvo kulture o tom pitanju nije raspravljalo ni donijelo takvu odluku, niti odluku priprema donijeti', stoji u nepotpisanom odgovoru koji je tportalu proslijedila Lidija Zozoli iz Odjela za medije / Službe za javnu komunikaciju Uprave za međunarodne kulturne odnose, europske poslove i javnu komunikaciju Ministarstva kulture.

Izvor tportala iz SABA-e, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je međutim da se dodjela domene vjesnik.hr antifašistima uistinu pripremala dulje vrijeme i da su tim povodom u Ministarstvu kulture održani i određeni razgovori o djelovanju budućeg portala. Na pitanje kako onda tumači demanti Ministarstva kulture, odgovora nema - tek šok i nevjerica.


Tportal je prošle godine izvijestio da je Ministarstvo kulture za sto tisuća kuna otkupilo Vjesnikov brend i preuzelo njegovu internetsku arhivu tekstova. Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture, tada je objasnila da Ministarstvo taj brend smatra 'dijelom kulturne, tj. medijske baštine RH'.

'Prema propisima EU-a, nije moguće postojanje tzv. državnih novina, ali mogućnost upotrebe brenda (npr. nagrada Vjesnik) uvijek će biti vođena idejom zaštite novinske baštine', navela je Petrinjak.

Domenu vjesnik.hr trenutno koristi Tiskara Vjesnik, čiji je predsjednik Uprave Roman Klancir za tportal najavio da će se uskoro javno očitovati o njenom korištenju u svjetlu navoda da je s adrese trebao odjeknuti glas hrvatskih antifašista.