100 TISUĆA KUNA ZA IME

Država otkupila Vjesnikov brend, ali nema blage što će s njim

18.07.2013 u 07:39

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture je za sto tisuća kuna otkupilo Vjesnikov brend i preuzelo njegovu internetsku arhivu tekstova stvaranu od 1996. godine do gašenja prije godinu dana, no nema ideju i plan što učiniti s njim


Nedavno je u Novinaru, glasilu Hrvatskog novinarskog društva, objavljeno to da je Ministarstvo kulture za brend ugaslog dnevnog lista Vjesnika platilo sto tisuća kuna, čime je preuzelo i Vjesnikovu arhivu kojom upravlja Hrvatski državni arhiv i koja bi uskoro, nakon što je arhivisti srede, trebala biti dostupna javnosti.

To je ranije najavio Milan Živković iz Ministarstva kulture, u Poslovnom dnevniku kazavši da će nedigitalizirana novinska baština Vjesnikove dokumentacije biti već u lipnju ove godine dostupna korisnicima čitaonice Arhiva, koji će pokrenuti i njenu digitalizaciju.

'Ministarstvo kulture je otkupilo brend Vjesnik jer ga smatra dijelom kulturne, tj. medijske baštine RH. Cijenu je odredio stečajni upravitelj.
Prema propisima EU-a, nije moguće postojanje tzv. državnih novina, ali mogućnost upotrebe brenda (npr. nagrada Vjesnik) uvijek će biti vođena idejom zaštite novinske baštine', odgovorila je tportalu Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture.

Podsjetimo, stečajni postupak Vjesnika je pred završetkom, a kad on bude dovršen, tvrtka Narodne novine Press d.o.o. više neće biti u sudskom registru. Prema izjavi stečajnog upravitelja Maroja Stjepovića, objavljenoj u Novinaru, nema izgleda za nastavak poslovanja Vjesnika, kao ni za naplatu vjerovničkih potraživanja. Navodi se da je Vjesnik ukupno dužan 32,8 milijuna kuna, od čega bivši zaposlenici traže 17,8 milijuna, tiskara Vjesnik 6,5 milijuna i Ministarstvo financija 4,5 milijuna kuna za doprinose. Uz 3,2 milijuna kuna, koliko su dobili od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja, bivši zaposlenici će dobiti još jedan manji iznos.