SPORNI UGOVORI ZA SMEĆE

Ministar Zmajlović: Nemam veze s Pripuzom

22.10.2014 u 12:08

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović gustujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' nije želio komentirati Uskokovu akciju Agram u kojoj je jedna od stvari na meti istražitelja i gospodarenje otpadom, odnosno davanje bez javnog natječaja tvrki Petra Pripuza da zbrinjava glomazi otpad grada Zagreba.

Na pitanje voditeljice Hrvatskog radija u kakvom je odnosu s 'kraljem otpada' Petrom Pripuzom, ministar Zmajlović je kazao: 'U nikakvim odnosima, apsolutno nikakvim'. Rekao je i da ni na koji način nije pogodovao njegovoj tvrtki Cezar niti sklapanju poslova s Gradom Zagrebom, odnosno gradonačelnikom Milanom Bandićem. Inspekcija Ministarstva nije pronašla ništa sumnjivo u poslovanju Grada i tvrtke Cezar jer to i nije u njezinoj nadležnosti, istaknuo je za Hrvatski radio

Zmajlović je rekao i kako u Hrvatskoj preko 100 tvrtki ima dozvolu za takvu vrstu posla te da je taj posao mogla raditi i Čistoća s obzirom na kapacitete, broj ljudi i resurse s kojima raspolaže. Dodao je i da Ministarstvo zaštite okoliša i inspekcija zaštite okoliša već više od godinu i pol dana provode akciju Velika čistka koja je usmjerena na uvođenje reda u gospodarenje otpadom.

Na primjedbu voditeljice da je u 'ministrovom' Jastrebarskom Pripuz dosta dobro prošao, jer je kupio tvrtku Eko Flor, koja je kupila Komunalac, Zmajlović je uzvratio: 'Ne znam zaista ništa o tome. To nema veze ni sa time što živim u gradu Jastrebarskom. U trenutku kad sam bio gradonačelnik u gradu, on nije bio vlasnik te tvrtke. Pa da i je, radilo se o javnom natječaju gdje se javljaju, na transparentan način, tvrtke koje su nudile uslugu koncesioniranja, dakle, koncesije za sakupljanje otpada'.


Postupanjem inspekcije u gradu Zagrebu doveli smo do toga da je grad Zagreb, nakon godina rada bez dozvole, donio plan gospodarenja otpadom te da su unesene izmjene u prostorni plan koje su preduvjet da se taj posao u gradu realizira.

Zmajlović je još jednom rekao da su jedini razlog preseljenja ureda njegova ministarstva u poslovnu zgradu Zagreb Tower - uštede. Rekao je kako ugovor s Zagreb Towerom nije tajan. Tajne su samo određene stavke na kojima je zakupodavac inzistirao radi nekih svojih konkurentskih interesa. Nije nam bila namjera bilo što tajiti i kad zakupodavac odobri, ugovor ćemo u cijelosti predočiti javnosti. Još je jednom ponovio da je važno da je to najpovoljniji ugovor na tržištu. Pored uštede postići ćemo efikasnost i građanima pružiti najkvalitetniju uslugu.

Je li razlog odlaska Zmajlovićeva pomoćnika neboder ili osoban? Opovrgnuo je nagađanja da je zamjenik ministra za inspekcijske poslove u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Goran Heffer zatražio razrješenje jer se ne slaže sa preseljenjem ureda u Zagreb Tower. Heffer je otišao iz osobnih razloga, a to je najavio već u ožujku. Ostao je samo zbog situacije nakon poplava u županjskoj Posavini, gdje je odradio veliki dio posla, rekao je Zmajlović.

Na pitanje o tome ima li namjeru dati ostavku, odgovorio je protupitanjem: A zašto? Imate brojke, a ne znate zbrajati.