'država bez papira'

Ministar uprave Kovačić: Isprave iz državnih matica za građane će prikupljati država

13.04.2017 u 15:34

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u četvrtak obvezala sva javnopravna tijela da u postupcima koji građani pred njima vode, po službenoj dužnosti pribavljaju podatke iz državnih matica: rođenih, vjenčanih i umrlih, te registra životnog partnerstva i evidencije državljanstva

Za građane to znači oslobađanje od nepotrebnog pribavljanja dokumenata o kojima država vodi službenu evidenciju.

'Uvođenjem web aplikacije 'Uvid u osobna stanja građana' Ministarstvo uprave stvorilo je prvi preduvjet za izgradnju 'države bez papira'.

Država bez papira započinje u uredima državne uprave u županijama, kojima će od 1. svibnja ove godine biti omogućen pristup spomenutoj web aplikaciji. Ostala javnopravna tijela obvezna su web aplikaciji pristupiti najkasnije do 1. listopada 2017.

Povezivanjem tijela državne uprave digitaliziraju se i pojednostavljuju procesi te  ubrzava rad javne uprave sa svrhom jednostavnosti i dostupnosti građanima.

Ministarstvo uprave će na svojoj internetskoj stranici obavještavati javnost o javnopravnim tijelima iz pojedinih upravnih područja kojima je omogućen elektronički pristup podacima iz državnih matica', poručuju iz Ministarstva uprave