DUG VELEDROGERIJAMA

Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova

21.10.2020 u 20:32

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu vezano za dug veledrogerijama da će se 300 milijuna kuna koje će se platiti u okviru preraspodjele i prije rebalansa, planira provesti do kraja ovog tjedna, te vjeruje kako neće doći do nestašice lijekova.

Gostujući večeras u Dnevniku HTV-a ministar financija je osim o dugu veledrogerija, govorio i o BDP-u i gospodarskim mjerama.

Oko duga veledrogerijama rekao je da se 300 milijuna kuna koje će se platiti u okviru preraspodjele i prije rebalansa, planira provesti do kraja ovog tjedna.

'U rebalansu će biti nešto izdašniji iznos kada cijelu priču na neki način zatvorimo. Rebalans bi trebao biti sljedeći tjedan na sjednici Vlade, nakon toga u Hrvatskom saboru izglasavanje; tu smo već na kraju prve polovice studenog', rekao je Marić.

Procijenio je da će se s tih 300 milijuna kuna barem koliko-toliko ublažiti efekti.

'Međutim, dug prema veledrogerijama je gotovo 5 milijardi kuna, a dug ukupnog zdravstva je preko 10 milijardi. Ne bježimo od toga da hoćemo i moramo podmiriti. Treba prevenirati i spriječiti na nove obveze nastaju', rekao je ministar financija.

Dodao je da se iz tih brojki vidi kako dug prema drogerijama i općenito problematika lijekova i sanitetskog materijala, nije jedina.

Treba napraviti temeljitu reformu zdravstvenog sustava, istaknuo je. Marić je rekao kako duboko vjeruje da neće doći do obustave, odnosno do nestašice lijekova.

'Unatoč svim izazovima kojima smo izloženi, uvjeren sam da će zdravstveni sustav izdržati sve napore. U zdravstvenom sustavu nedostaje financijska održivost i tu će trebati staviti sve karte na stol', zaključio je Marić.

Vezano uz rebalans proračuna najavio je kako on podrazumijeva sve što je bilo u rebalansu i u petom mjesecu.

'Sva sredstva i mogućnosti koje imamo usmjerit ćemo u očuvanje radnih mjesta. Do sada smo platili 7 milijardi kuna potpore i očuvanju radnih mjesta. Puno je otišlo i na otpise poreznih davanja, tako i za zdravstveni sustav i na tom tragu će biti i ovaj rebalans', naglasio je Marić.