kvalitetne mjere

Ministar Marić najavio nova porezna rasterećenja

01.01.2018 u 20:19

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje se pohvalio suficitom državnog proračuna, prvi put od samostalnosti. Time je javni dug smanjen s 80 na 78 posto BDP-a

'U petak smo zaključili riznicu i platili sve uneseno u sustav, 2017. je bila povijesno uspješna. Konačne podatke ćemo imati na proljeće kad će Državni zavod za statistiku (DZS) i Hrvatska narodna banka (HNB) objaviti službene podatke uz verifikaciju Eurostata, no možemo reći da smo u odnosu na originalni plan pet milijardi ostvarili bolji rezultat, s prihodovne i s rashodovne strane', pohvalio se Marić u razgovoru za HRT.

Ministar financija kaže da bi na polovici mandata već mogli premašiti cilj koji su si zadali za cijeli mandat.

Smatra da je porezna reforma koja se pokazuje kao vrlo uspješna i dobro ciljana imala glavne zasluge za dobro punjenje proračuna.

Govoreći o cestarskom sektoru koji godinama generira dugove te o tome postoji li dugoročna strategija za rješavanje tog problema kazao je da su se opredijelili za financijsko restrukturiranje, a to podrazumijeva restrukturiranje postojećeg duga koji je sada oko 5 milijardi eura.

Ministar je potvrdio da poreza na nekretnine neće biti u 2018 godini, a kazao je i da je u zdravstvu, koje također grca u dugovima, neminovno napraviti reformski paket na troškovnoj strani kako u smislu operativnosti i samog poslovanja bolnica te s druge strane HZZO-a, prvenstveno u smislu nabave lijekova i opreme.

  • +26
Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Tu mislimo da postoji prostor i na tome ćemo raditi u godini koja slijedi", kazao je Marić.  

Ministar je kazao da je su 2018. već definirali okvir porezne politke.

'Mogu i ovim putem reći i obećati građanima da ćemo ponovno učiniti jedan značajan iskorak i prvo napraviti analize i procjene te onda doći s jednim prijedlogom kvalitetnih mjera daljnjeg poreznog i administrativnog rasterećenja za 2019.', najavio je ministar financija.