IMOVINSKA MAGLUŠTINA

Ministar financija: Razgovaramo o porezu na nekretnine

04.01.2024 u 20:34

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac u središnjem Dnevniku HTV-a osvrnuo se, između ostalog, na mogućnost uvođenja poreza na nekretnine

Odgovarajući na pitanje novinarke Zrinke Grancarić zašto se Vlada susteže od poreza na nekretnine, jer samo u Zagrebu ima oko 50.000 praznih stanova, na snazi je apartmanizacija Jadrana i velike su cijene nekretnina, mnnistar financija istaknuo je da se 'nitko ne susteže od ničega'.

'Mi o tome razgovaramo i mi činimo određene iskorake u tom smislu', dodao je, podsjećajući da je povećana gornja granica poreza na kuće za odmor, koji se sada može utvrditi de facto do razine od pet eura po četvornom metru.

'Dakle, svaka građevina, odnosno dio građevine prema zakonu kojim se definira i porez na kuće za odmor, se oporezuju porezom na kuće za odmor. Znači, svaka građevina, odnosno dio građevine koji se ne koriste trajno ili u koje nisu u dugoročnom najmu, također podliježu tome porezu', poručio je ministar financija u Dnevniku HTV-a.

Rekao je kako se porez na kuće za odmor plaća na građevinu ili dio građevine, koji se koristi povremeno ili sezonski.

  • +5
Nekretnine Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Dakle, ako imate nekretnine koje nisu u trajnom najmu ili u kojima ne živite, te nekretnine već sada podliježu takvom porezu. Iako se on ne zove onako kako bi se trebao zvati, zove se porez na kuće za odmor i upravo zbog toga što je potrebno napraviti dodatan zahvat u tome sustavu je prije nekoliko godina bio i poticaj da se taj sustav reformira. Nažalost, taj pokušaj je propao, ali to ne znači da mi nismo opteretili ni na koji način nekretnine', kazao je Primorac.

'Imate komunalni doprinos, imate spomeničku rentu, imate i komunalnu naknadu, pa i porez na kuće za odmor. I sada je potrebno cjelovito sagledati te sve elemente i odlučiti što će se dalje činiti', naglasio je.