stže lova

Ministar Marić otkrio kada kreću prve isplate povrata poreza

14.04.2021 u 23:15

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će država svima onima koji očekuju povrat poreza isti početi isplaćivati već u drugom tjednu svibnja odnosno od 10 svibnja

Marić je komentirao i postignuti dogovor s veledrogerijama oko duga za lijekove kazavši 'kamo sreće da je postojeći dug jedini problem jer, nažalost, novi nastaje'.

'Da u ovom trenutku imamo situaciju da novi dug ne raste danas ne bi bilo 3,6 milijarde u tri mjeseca nego 6,3 milijarde u isti čas', kazao je Marić.

Upitan je li dobio kakvo jamstvo od ministara zdravstva Vilija Beroša da će konačno početi nešto raditi na racionalizaciji zdravstva, i zdravstvena reforma kazao je kako oni svi skupa kao Vlada razmišljaju o 'transformativnom reformskom iskoraku prema naprijed'.

'Zdravstvo je egzistencijalno, esencijalno', nagalsio je Marić dodavši da ses racionalizacijom sustava ide već ove godne. ,

'Danas sam iznio prijedlog, odnosno stava sam da je sada potrebno podvući crtu', naveo je Marić u RTL Direktu.

Upitan otkud 600 milijuna za covid dodatak umirovljenicima kazao je da će to za sada ići iz preraspodjele.

Na dodatno pitanje zašto covid dodatak umirovljenicima odnosno što se njima u covidu promijenilo Marić je kazao da je to dobra poruka.

Na inzistiranje da se to događa tri tjedna prije izbora Marić je ustvrdio da pregovori ministra Aladrovića s predstavnicima umirovljeničkih udruga traju nekoliko mjeseci.

Komentirao je činjenicu da ovih dana ističe moratoriji na kredite bankama i građanima i očekuje li novi val stečajeva i ovrha.

'Uvijek kada ističe neka mjera, uvijek možemo očekivati, s jedne strane i nervozu, a s druge strane i aktivnost. Cijelo vrijeme razgovaram s bankama i banke uvjeravaju da će pristupiti individualno klijentima kada vide da su stvarno u nekim problemima, da probaju naći nekakav način jer mislim da nije i bankama u interesu da netko ode u default', kazao je MArić i rekao kako nema informaciju hoće li se produžavati moratorij.