nije blistavo

Ministar energetike Tomislav Ćorić najavio energetsku strategiju

09.11.2017 u 12:56

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ocijenio je u četvrtak na savjetovanju ekonomista da stanje u energetskom sektoru nije blistavo, jer Hrvatska uvozi oko 40 posto ukupnih potreba za energijom te najavio strategiju koja bi trebala odrediti pravce energetskog razvoja

Ćorić je na početku drugoga dana savjetovanja ekonomista u Opatiji rekao da Hrvatska nema državne energetske strategije, pa je osnovana radna skupina koja se s tim bavi.

Strategija će, kako je rekao, biti strateški dokument koji će određivati u kojem će smjeru Hrvatska ići, pri čemu je otkrio da se planira povećanje proizvodnje, razvoj energetske infrastrukture i povećanje energetske učinkovitosti.

Cilj je smanjenje ovisnosti o uvozu, s obzirom da Hrvatska sada uvozi oko 45 posto električne energije, 70 posto sirove nafte i 37 posto prirodnog plina. To je, kaže Ćorić, vrlo visok uvoz s obzirom na prirodni potencijal Hrvatske. 

Ćorić je rekao da se domaća proizvodnja plina i nafte u zadnjih 10 godina značajno smanjila, unatoč bogatim resursima. Naglasio je da je veliki potencijal za razvoj u kontinentalnoj Hrvatskoj

  • +10
25. savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Podsjetio je da je novi zakon o istraživanju ugljikovodika u saborskoj proceduri te da se njime želi omogućiti ulagačima produktivan zakonski okvir i prijateljsko poslovno okruženje. 

Govoreći o hidropotencijalu, Ćorić je naveo da je u tom području u pripremi oko 60 projekata među kojima su HE Kosinj, Dubrovnik 2, program Sava kod Zagreba i drugi.