PORUKA VLADI

Vrdoljak: Vrijeme je da Hrvatska donese novu energetsku strategiju

25.01.2017 u 14:26

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u srijedu je izjavio da već godinu i pol dana traje privremena politička blokada te da je vrijeme da Hrvatska donese novu energetsku strategiju

Predsjednik HNS-a i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u srijedu je izjavio da već godinu i pol dana traje privremena politička blokada te da je vrijeme da Hrvatska donese novu energetsku strategiju.

'Sad imamo jednu privremenu političku blokadu, koja traje godinu i pol dana. Ali nije to suština. Suština je da mi nismo dovoljno brzi i fleksibilni iz raznoraznih razloga da bi donosili brze odluke koje se moraju donositi u energetskom svijetu', odgovorio je Vrdoljak na upit novinara da se osvrne na govor predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na energetskoj konferenciji u organizaciji Jutarnjeg lista.

Kako je istaknuo, ništa nije isto kao što je bilo 2009. ni slično kao što je bilo 2012. Naveo je da je Europa svoju novu energetsku strategiju do 2030. donijela krajem 2014. te dodao da je sada vrijeme da i Hrvatska donese novu energetsku strategiju 'koja, isto tako, svakih nekoliko godina mora biti promjenjiva'.

'A da bismo uopće donijeli strategiju moramo nešto znati, moramo se odlučiti, moramo preuzeti rizik, moramo se nekad posvađati s dijelom javnosti, s nekim populistima, s nekim neodgovornim tipovima koji kupuju jeftine poene. Zašto? Zato što će dugoročno strategija pokazati što je pravi rezultat, kao i mnogi projekti za koje sam bio optuživan dok sam bio ministar, a sada su realizirani ili pri realizaciji. Vrijeme je pokazalo da su bili ispravni, bez obzira što su neki populisti na tome skupljali poene', izjavio je Vrdoljak.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je u srijedu da je energetika područje ključno za gospodarski rast, društveni razvoj i za političku stabilnost te da u idućem razdoblju treba pokazati više spremnosti i odlučnosti u stvaranju nove i dobro osmišljene, ambiciozne energetske politike.

Među ostalim, istaknula je i da bi se realiziralo navedene ciljeve i odgovorilo na sva postavljena pitanja, da se mora riješiti probleme s kojim smo suočeni već dulje vrijeme - probleme zakočenosti sustava i nemogućnosti donošenja odluka te je napomenula da je borba protiv korupcije bila nužna i da ju je potrebno i dalje provoditi.

No, kazala je da pritom nedostaju jasno postavljeni kriteriji, procedure, pravila ponašanja pa i postavljeni ciljevi i strategije na svim razinama.

'Takav prazan prostor prepušten je spekulacijama, izrazito naglašenom neargumentiranom i populističkom nastupu interesnih skupina. To je stvorilo klimu u društvu koja nas koči u donošenju odluka i dovodi do opetovanog propuštanja pozitivnih prilika za Republiku Hrvatsku. Taj se krug opstrukcije mora prekinuti kako bi se svi u državi, od dužnosnika do namještenika, prestali bojati raditi svoj posao i donositi odluke o svojim svakodnevnim zadaćama i aktivnostima. O ovome ovisi i pravovremeno donošenje i provođenje nove hrvatske energetske strategije i svih relevantnih povezanih projekata', navela je predsjednica.