lom lakta

Ministar Aladrović otkrio tko će i na jesen nastaviti dobivati covid potpore i kako se snalazi s gipsom na ruci

24.08.2021 u 19:25

Bionic
Reading

'Krajem ovog tjedna ćemo održati sastanak sa socijalnim partnerima i tada ćemo izdefinirati sve sektore. Međutim, očekujemo da će to biti značajno, značajno, uži sam segment kojima će potpore na ovaj način biti potrebne', odgovara ministar rada Josip Aladrović mogu li poduzetnici na jesen računati na potpore

Ministar rada Josip Aladrović kaže kako danas broje nešto manje od 50 tisuća za 50 tisuća radnih mjesta zahtjeva za covid potpore za kolovoz te da se nešto više od devet tisuća može predati do sutra.

'Mi očekujemo da će svi oni poslodavci koji imaju pravo na covid potpore za mjesec srpanj to i učiniti sutra do kraja dana', rekao je ministar Aladrović gostujući u RTL Danas.

Dodao je kako prelaze iz očuvanja radnih mjesta u njihovo kreiranje te će kombinirati očuvanje jednog uskog segmenta kojima je i dalje potrebna pomoć, ali će s druge strane veću količinu novca i sredstava iz državnog proračuna kao i iz europskih fondova usmjeriti prema kreiranju radnih mjesta.

O kolikom broju i kojim novim radnim mjestima se radi?

'Mi smo vlastite ciljeve postavIli na razini oko 100 tisuća novih radnih mjesta i siguran sam da ćemo ih u našem mandatu uspjeti ostvariti. Ono što možemo vidjeti iz proteklih godinu do dana, vrlo propulzivna događanja u sektoru graditeljstva, IT industrije i kreativnih. Također prerađivačka koja je čitav niz godina bilježila smanjenje, sada bilježi povećanje radnih mjesta. I sami ste rekli da je turistička sezona dobra.', odgovorio je Aladrović kojemu je bilo teško reći je li sada vriijeme da se ugostiteljima smanji PDV za piće na 13 posto.

'O tome ćemo sigurno razgovarati tijekom jeseni', rekao je.

Na pitanje hoće li se potpore vezati samo za one s covid potvrdama Aladrović kaže:

'Za mjesec srpanj smo prvi put uveli ta pravila i njih ćemo nastaviti i dalje. Jednostavno odgovornost svih nas je između ostalog i na nepravilnom trošenju sredstava državnog proračuna i poreznih obveznika i na taj način želimo suportirati one koji su najodgovorniji.'.

Ministar Aladrović je u petak slomio lakat u Splitu na humanitarnom nogometnom turniru, a kaže da se nakon četiri dana bolje snalazi.

'Moramo raditi i biti prisutni na radnom mjestu i moram izvršavati sve obaveze koje stoje predamnom. Tako da posao sigurno neće trpjeti, a ruka će zacijeliti.', kaže.