OŽIVLJENA POVIJEST

Mimohod Kliških uskoka

02.02.2013 u 19:05

Bionic
Reading

'Povijesna postrojba Kliški uskoci' danas je u Splitu, prema ustaljenoj višegodišnjoj tradiciji, organizirala svečani mimohod i tako su obilježili katolički blagdan Gospe Kandelore, koji se slavi u subotu, 2. veljače hodočašćem svetištu Uskočke Gospe na Dobriću u povijesnoj jezgri Splita

To je nastavak tradicije i čuvanje uspomene na značajne povijesne događaje koji su se događali 1537. godine i između ostalog, trajno zapečatili snažne veze između starog Klisa i crkve Gospe na Dobriću. Početkom 16. stoljeća vojna sila tadašnjega Otomanskog carstva je došla podno bedema Tvrđave Klis, s namjerom brzog zauzimanja i nastavka osvajačkog prodora dalje prema Zapadnoj Europi. Na čelu, do tada nepobjedive vojske je bio, posljednjih mjeseci romantizirani junak televizijske sapunice i često spominjani Sulejman Veličanstveni.

No, utvrda Klis je za vojsku Sulejmana Veličanstvenog bila neosvojiva i Turci su bili prisiljeni mijenjati svoje strateške planove. Punih 25 godina Turci su opsjedali Klis trpeći poraz za porazom od branitelja, kliških uskoka predvođenih kapetanom i knezom kliškim Petrom Kružićem. Klis je u europskoj povijesti zabilježen kao posljednji bastion obrane Zapada i branik kršćanske civilizacije. Ipak 1537. godine Turci u solinskoj luci na prevaru ubijaju kapetana Kružića i ovladavaju Klisom.

Pred okupacijom narod i uskoci se povlače prema drugom uskočkom uporištu u Senju. U bijegu, uskoci su sa sobom iz kliške župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije ponijeli veliku sliku Bogorodice s Djetetom u svetište Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu gdje se i danas nalazi. Tako su i ove subote, u povodu obilježavanja 476. obljetnice tog događaja, članovi udruge 'Povijesna postrojba Kliški uskoci' održali mimohod od Meštrovićevog Grgura Ninskog do Dobrića i svetišta Uskočke Gospe. U punoj opremi s naoružanjem za pojasom su prošli povijesnom jezgrom Splita, pozdravljeni od građana i ponekog slučajnog turista do crkve na predjelu Dobrić gdje je bila održana i tradicionalna svečana misa.