SOCIJALISTI U EUROPSKOM PARLAMENTU

'Mimičin nastup 'dobar, pošten i vjerodostojan''

04.06.2013 u 17:08

Bionic
Reading

Zastupnički klub socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu ocijenio je u utorak nastup hrvatskog kandidata za povjerenika Nevena Mimice na saslušanju u Europskom parlamentu "dobrim, poštenim i vjerodostojnim" te najavio da će glasovati za njegovo imenovanje sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

'Kandidat za povjerenika davao je poštene odgovore. Nije obećao ništa što ne može ispuniti. Općenito, imao je dobar, pošten i vjerodostojan nastup', izjavila je socijalistička zastupnica Dagmar Roth-Behrendt, članica Odbora za okoliš i zdravlje. 'Gospodin Mimica izgleda kao političar koji vodi računa o interesima građana. Ne izgleda kao netko tko će se izgubiti u političkim taktikama', izjavila je zastupnica socijalista Evelyne Gebhardt.

'Tijekom saslušanja, Mimica je naglasio da su prava potrošača bezvrijedna ako se ne provode. Doista se nadamo da će u kratkom razdoblju koliko je ostalo do kraja mandata ove Komisije, on pokazati da europska politika brani interese građana', dodala je Gebhardt.

'Mimica ima vrlo veliko političko iskustvo i dobro poznaje politiku zaštite potrošača. Nemamo razloga sumnjati u njegovu kompetentnost u tom području', zaključila je Gebhardt, članica Odbora za unutarnje tržište.

Mimica je u utorak prije podne tri sata pred nadležnim odborima odgovarao na pitanja zastupnika Europskog parlamenta iz područja zaštite potrošača, u okviru postupka saslušanja kandidata za povjerenika Europske komisije. Članovi tih odbora nakon saslušanja će dati svoje ocjene o kvalificiranosti kandidata za člana kolegija i povjerenika za resor koji treba preuzeti.

U utorak popodne iza zatvorenih vrata sastaju se koordinatori zastupničkih klubova u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Oni će sastaviti nacrt pisma s ocjenom o nastupu kandidata za povjerenika, koje će onda uputiti Konferenciji predsjednika, koju čine predsjednici svih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu. To će tijelo dati svoju ocjenu u četvrtak, 6. lipnja, a tjedan poslije, 12. lipnja, o novom povjereniku glasovat će cijeli Europski parlament na plenarnoj sjednici.