UBOJSTVO IVE PUKANIĆA

Milovanović i Kuzmanović tvrde kako nisu krivi

22.04.2010 u 16:39

Bionic
Reading

Drugooptuženi i trećeoptuženi za ubojstvo suvlasnika 'Nacionala' Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović, zanijekali su u četvrtak u nastavku suđenja pred sudskim vijećem posebnog odjela Višeg suda u Beogradu da su krivi za djela za koja su optuženi

'Ne priznajem navode u optužnici. Nisam počinio djela koja mi se stavljaju na teret', rekao je Milovanović, koji je optužen za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva, za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnog materijala te za krivotvorenje isprave.

Milovanović je kazao kako nije počinio djela navedena u optužnici niti je na ikoji način sudjelovao u njima, da je prvooptuženog Sretena Jocića i Kuzmanovića prvi put susreo na suđenju te da je o njima čuo samo iz tiska.

Dodao je kako se općenito ne osjeća krivim te da se ne može očitovati posebno o svakoj točki optužnice jer mu do sada nije omogućen uvid u sudske spise. Predsjedatelj sudskog vijeća Vladimir Vučinić objasnio mu je da je na to imao pravo i da o tome nije primio nikakav zahtjev, kazavši mu da takav zahtjev može nasloviti posebnom sudskom odjelu.

Optuženi Kuzmanović kazao je kako nije kriv i da ne priznaje optužnicu 'jer nije pisana na dokazima' te da to 'dokazuje i njegovo oslobođenje u Hrvatskoj'. Dodavši kako se u optužnici navodi da je bio zadužen da članovima skupine organizira prijelaz državne granice između Hrvatske i Srbije nakon Pukanićeva ubojstva, Kuzmanović je istaknuo da u optužnici nije navedeno kako je on to trebao učiniti.

Milovanović i Kuzmanović su optuženi i da su i prije ubojstva stalno pratili Pukanića, a Milovanović i da je pribavio eksplozivnu napravu velike razorne moći, na daljinsko aktiviranje, koju je postavio na skuter koji je poslije parkirao u dvorištu "Nacionala", odmah do Pukanićeva automobila.

Kuzmanović je bio uhićen u listopadu 2008. u Hrvatskoj zbog sumnje da je iz Srbije donio eksploziv koji je iskorišten za napad na Pukanića, te da je nakon ubojstva trebao omogućiti bijeg Robertu i Luki Mataniću, dvojici osumnjičenika iz iste skupine. Nakon 55 dana provedenih u pritvoru Kuzmanović je zbog nedostatka dokaza potkraj prosinca 2008. pušten.

Jocić je uhićen potkraj travnja 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produljivan, a Milovanović, jedan od dvojice osumnjičenika za izravno počinjenje Pukanićeva ubojstva, uhićen je 31. svibnja 2009. u Beogradu.

Kuzmanović, također osumnjičen za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo, uhićen je u Beogradu 30. svibnja, dan prije Milovanovića, i također je u pritvoru. Svoju obranu Kuzmanović je nastavio iznositi tijekom popodneva.