unatoč žestokom sukobu

Milorad Pupovac: Nema razloga da ne surađujem sa Zoranom Milanovićem. Beroš? Vidjet ćemo

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 25.04.2021 09:08
  • Objavljeno 25.04.2021 u 09:05
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Komemoracija povodom obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac protekla je ove godine u sjeni analiza tko je s kim i zašto položio vijenac, odnosno cvijet. Jedinstveno odavanje počasti žrtvama tako se održalo samo godinu dana. O tome, ali i o suradnji s predsjednikom Zoranom Milanovićem i sudbini Vilija Beroša Novi list je razgovarao s Miloradom Pupovecm

Milorad Pupovac je, između ostalog, za Novi list govorio i o svom odnosu sa predsjednikom Zoranom Milanovićem. Osvrnuo se pritom i na trzavice koje je imao i s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem.

'O tom sukobu s predsjednikom Josipovićem možda bi ponešto mogao reći i sadašnji predsjednik Milanović. Čak on možda i više nego ja znam tome ili što sam ja znao kada se to događalo. Ali, ostavimo to sada postrani. Bilo je svega tada s predsjednikom Josipovićem, kao i sada s predsjednikom Milanovićem. Međutim, postoje u hrvatskoj politici ljudi, ili je bilo takvih nekada, s kojima se oko puno više toga nisam slagao i s kojima sam bio i u ozbiljnijem sukobu, pa smo ipak u određenom razdoblju, u interesu države i boljih odnosa u društvu, pronašli način za suradnju. Prema tome, nema razloga da to ne vrijedi i za predsjednika Milanovića', kazao je Pupovac.

Upitan može li zamisliti da u budućnosti opet surađuje s njim, kaže: 'Ne samo ja nego i predsjednik Vlade i Sabora i svi oni koji su proteklih tjedana izrekli vrlo teške riječi u međusobnim odnosima. Naše je dužnost da, unatoč tome, surađujemo. Ako to ne budemo mogli ili ne budemo znali, to će značiti da nismo zreli ili nismo sposobni obnašati javne dužnosti na koje smo birani kao predstavnici naroda. Mene zanima politika promjena, unaprjeđivanje političke kulture i pravednosti u Hrvatskoj, a ne politika sukobljavanja i destrukcije. Tko, kada i u kojim situacijama koristi jezik i svoju poziciju na način na koji ne bi trebao, ni to me ne zanima. Politički su sukobi ponekad neizbježni, ali ne smiju postati permanentni.'

Govorio je i o Viliju Berošu. Kazao je da dok ne vidi argumentaciju oporbe za opoziv, ne može reći koji će biti stav SDSS-a.

'Kad su ga počeli slaviti, zabrinuo sam se za njega. Treba se zabrinuti za svakog koga se odjednom proglašava nacionalnim herojem zato što radi posao za koji je zadužen. Moja briga nije ništa manja ni danas, kada se Beroša kudi. Ponekad se ljude nerealno pretvara u heroje, a ponekad se tvrdi da su navodno napravili stvar zbog kojih ne mogu više obnašati svoju dužnost. Procijenit ćemo što je posrijedi u Beroševom slučaju', rekao je.

Na pitanje slaže li se s Radimirem Čačićem da u vladi ima nedoraslih ministara, Pupovac je dodao: 'Slažem se da Ratko misli da su za njega mnogi nedorasli. Po tome mi je on drag, simpatičan i važan akter naše politike. Ratko obogaćuje našu političku scenu i čini je zanimljivijom. Kad je riječ o kvaliteti ministara, nisam napravio takav screening kao on.'

Troje saborskih zastupnika Pupovac je prozvao zbog antisrpskih ispada. To su Miroslav Škoro, Ante Prkačin i Karolina Vidović Krišto. Konkretno je spomenuo što zamjera Škori.

'Ono što je u njegovom govoru bilo sporno je nazivanje SDSS-a trgovačkim partnerom HDZ-a. Ta vrsta karakterizacije spada u antisemitski diskurs, u kojem se Židove tipizira kao trgovce, a sada se to prenosi na Srbe. Srbe se označava kao ljude u koje se ne može imati povjerenje, koji ne posjeduju principe ni vrijednosti, pa onda niti ne zaslužuju da se prema njima odnosi kao prema drugima. Ta je vrsta stava opasna i u pogledu Srba i ostalih manjina', kazao je Pupovac.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!