SUD ODLUČUJE O PRITVORU

Miljević izjurio u pola ročišta, Bandić stiže kao šećer na kraju

03.11.2014 u 11:08

Bionic
Reading

Odvjetnik Slobodana Ljubičića Veljko Miljević izašao je iz sudnice usred ročišta o određivanju istražnog zatvora za osumnjičene u aferi Agram. Rekao je da je u ime svog klijenta zatražio da mu se odobri jamčevina u iznosu od 2,4 milijuna kuna. Kaže da bi ročište trebalo trajati do 16 sati te da su Bandićevi odvjetnici tražili da se o njegovom pritvoru odlučuje na kraju

Miljević je pretpostavio da današnje ročište neće kao prošlog puta trajati do 21 sat već da bi sudac odluku mogu donijeti do 16 sati. Na odlasku je natuknuo da su Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković zatražili da sud svoje argumente o zatvaranju Bandića iznese na samom kraju umjesto na početku kako bi trebalo biti po proceduri s obzirom da je Bandić prvoosumnjičeni. Potvrdio je da je za Slobodana Ljubičića ponudio jamčevinu u iznosu od 2,4 milijuna kuna te odjurio sa suda kako bi kao ispitivač stigao na pravosudni ispit.

Nakon uhićenja 16 osoba u aferi Agram prije dva tjedna, USKOK je zatražio istražni zatvor od mjesec dana za njih 12. Sudac istrage Zvonko Posavec udovoljio je zahtjevu USKOK-a i zatvorio osumnjičene, ali i odobrio jamčevine za trojicu koji su to tada zatražili – Petra Pripuza, Miru Lacu i Ivana Markusa.

Kako se USKOK žalio na odluke o jamčevinama, Pripuz, Laco i Markus ipak su proveli desetak dana u zatvoru do potvrde izvanraspravnog vijeća Županijskog suda od prošloga tjedna. No izvanraspravno vijeće tada je također utvrdilo da je sudac Zvonko Posavec prilikom određivanja istražnog zatvora učinio proceduralnu pogrešku i propustio obrazložiti jamčevine za svakog osumnjičenika pojedinačno. To je razlog zbog kojega sudac Posavec danas mora natrag na prvi korak kako bi ponovno odlučivao o istražnom zatvoru za Bandića, Slobodana Ljubičića i ostale.


Možemo pretpostaviti da će sudac danas ponoviti svoju odluku od prije dva tjedna i potvrditi istražni zatvor Bandiću i osmorici, samo ovoga puta uz besprijekornu proceduru. Na 'dnevnom redu' će mu se danas naći i zahtjev za odobrenje jamčevine Slobodanu Ljubičiću koji je, da bi si povećao šanse za izlazak na slobodu, nedavno dao ostavku na mjesto predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga.

Ljubičić nudi 2,4 milijun kuna za svoju slobodu, što je novinarima prije početka ročišta potvrdio njegov odvjetnik Veljko Miljević. Ako mu se jamčevina odobri, očekuje se da će se USKOK žaliti i da će morati još nekoliko dana pričekati da odluku o puštanju 'blagoslovi' ili poništi izvanraspravno vijeće suda. Jamčevinu bi navodno danas trebao ponuditi i osumnjičeni Vidoje Bulum.

Odvjetnik vlasnika Bramgrada Branka Mihaljevića Vladimir Terešak rekao je da njegov klijent za jamčevinu nudi hipoteku na obiteljsku kuću u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna. Terešak pretpostavlja da će sudac danas odobriti sve ponuđene jamčevine. Ako se USKOK odrekne žalbe, već danas bi onda neki osumnjičenici mogli na slobodu.

Prema našim informacijama, Bandić nije ponudio jamčevinu. Ako se želi braniti sa slobode u istražnoj fazi afere Agram, mora se odreći pozicije gradonačelnika Zagreba zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Tada bi morao bi i ponuditi jamčevinu koja bi, ako uzmemo u obzir štetu o kojoj govori USKOK u istražnom spisu, mogla iznositi i do 20 milijuna kuna. Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nisu htjeli otkrivati svoju taktiku uoči današnjeg ročišta na Županijskom sudu.