IZ REDOVA ZASTUPNIKA

Miljenić i Mlakar u DSV, Leko i Bošnjaković u Državnoodvjetničko vijeće

26.02.2016 u 15:34

Bionic
Reading

Sabor je većinom glasova donio odluku da će se iz redova zastupnika u Državno sudbeno vijeće imenovati SDP-ov Orsat Miljenić i HDZ-ov Davorin Mlakar, a iz redova zastupnika u Državnoodvjetničko vijeće ići će SDP-ov Josip Leko i HDZ-ov Dražen Bošnjaković. Usto zastupnici su potvrdili niz izvješća revizije, ali i odradili dopunu dnevnog reda

Đurđica Pralas razriješena je dužnosti predstojnice Ureda predsjednika Sabora, a imenovana Antonija Rimac Gelo koja je bila predstojnica Ureda bivšeg potpredsjednika Sabora Tomislava Čuljka, a radila je i u Vladinu Uredu za odnose s javnošću.

Zastupnici su prihvatili niz izvješća Državne revizije za 2014., među kojima su i izvješća o upravljanju sredstvima EU fondova, o obavljenoj reviziji političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i nezavisnih lokalnih vijećnika.

Dnevni red dopunjen je nekolicinom izvještaja te prijedlogom odluke o razrješenju člana upravnog Vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije. Od zakona su u dnevni red uvrštena tri SDP-ova prijedloga - Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o kaznenom postupku.

Iako su u SDP-u predlagali da se o rodiljnim potporama raspravlja u hitnom postupku, tome se usprotivio HDZ. Vlada je pri kraju s izradom proračuna, upozorio je HDZ-ov Ivan Šuker.

'U ovom prijedlogu zakona, nažalost, nastavlja se praksa kolega koji su bili u prethodnoj vladi, a to je da sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti nije napravljena ocjena i procjena fiskalnog učinka ovog zakona. Navedeno je samo da se u ovoj godini treba osigurati dodatnih 480 milijuna, a u sljedećoj godini 640 milijuna kuna. I mislim da bi konačno i stručne službe Sabora ovakve prijedloge zakona trebale vraćati jer nisu u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti', kazao je Šuker.

'S obzirom na to da će ovaj zakon imati fiskalni učinak u dvije godine praktički za preko milijardu kuna, mislimo da SDP nastavlja s ustaljenom praksom kao što je to bilo i prvi put kada je bio u oporbi. Predlažu zakone koji su financijski neostvarivi. Mogli su ovaj zakon predložiti prije tri, četiri mjeseca kada su bili na vlasti pa da vidimo kakva bi im reakcija bila', rekao je Šuker.

Zastupnici su većinom glasova odbili hitni postupak.

U Saboru je jutros održana i sjednica Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove koji je raspisao javni poziv za imenovanje šest članova Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije iz reda poslodavaca, sindikata, nevladinih udruga, akademske zajednice, medija.

Rok je za dostavu kandidatura 15 dana od dana objave javnog poziva u Narodnim novinama. Kandidature moraju biti obrazložene, sa životopisima i uvjerenjima o nekažnjavanju.

Na kraju dana zasjedalo je i Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje je dalo odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Stjepana Pintarića.

Odobrenje je zatražilo Općinsko državno odvjetništvo u Požegi zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće; Pintarić je, naime, u ožujku prošle godine izazvao prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđena jedna osoba.

Odluku MIP-a još mora potvrditi Sabor.