POMOĆNICI I SAVJETNICI NA HRT-U

Milijuni kuna u prisavskom 'rezalištu'

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 10.12.2009 16:36
  • Objavljeno 10.12.2009 u 16:06
jedrenje hrt

jedrenje hrt

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jakov Prkic

Svakom smjenom na Prisavlju povećava se broj savjetnika/pomoćnika koje zajedno s friško potrošenim kadrovima novi Ravnatelj dobiva u naslijeđe. Samo ove godine na njih se potrošilo oko tri milijuna kuna

Kad ne znaju što bi s potrošenim kadrovima na rukovodećim pozicijama, na HRT-u ih obično uvale na mjesta savjetnika. Praksa je to koja gotovo da je postala ustaljena na Prisavlju i nema sumnje da će dio u utorak smijenjene garniture završiti u istom 'rezalištu'.

Zahvaljujući slovu kolektivnog ugovora, bivšem glavnom ravnatelju HRT-a Vanji Sutliću ostaje plaća od 16 tisuća kuna, koju si je sam sa 22.000 smanjio zbog krize i štednje, i mjesto savjetnika/pomoćnika trenutnog tehničkog ravnatelja jer je s te pozicije i otišao na mjesto šefa svih šefova.

Dok je bio na čelu kuće, Sutlić je za pomoćnike imao Domagoja Veršića, Damira Šimunovića, Božu Sušeca, Mariju Nemčić, Kseniju Bertić i Ivanku Lučev. Ulogu službenih savjetnika obnašali su Dragutin Lučić i Ante Rončević

Više od polovice njih nekad su bili članovi Ravnateljstva te su, poput Sutlića i njegovih ljudi, dali mandat na raspolaganje. Neke od njih Sutlić je naslijedio od svog prethodnika Mirka Galića, a neke je poput Dragutina Lučića Luce instalirao sam.

Usto, 'ujak' Vanja je početkom studenog raspisao natječaj za pomoćnike za tehniku i tehnologiju te radno mjesto pomoćnika za financije, koja do tada nisu postojala.

Kako to obično, ako može šef, mogu i podređeni, savjetnike/pomoćnike imali su i bivši ravnatelj HTV-a Blago Markota (tri savjetnika i jednog pomoćnika), ravnatelj glazbene proizvodnje Josip Guberina (troje pomoćnika) te ravnatelj Hrvatskog radija Davor Mezulić (jednog pomoćnika)

Svi oni ostali su u naslijeđe u budućim strukturama na Prisavlju. I tako u krug, dok god netko ne shvati da je oko tri milijuna kuna poreznih obveznika, koliko se, kako neslužbeno doznajemo, godišnje troši na mjesta pomoćnika/savjetnika, velika svota u državnim poduzećima u kojima se savjetnička pozicija smatra nekom vrstom sinekure za 'škartirane' političare, partijske simpatizere, bivše direktore…

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi