'TO JE POLITIČKI OBRAČUN'

Milijan Brkić našao krivce za plagiranje diplomskog rada

28.03.2014 u 09:43

Bionic
Reading

'Ja na to gledam kao na diplomski rad sastavljen od stručnih materijala dobivenih od mentora', rekao je za Dnevnik 3 HTV-a glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. On je na razne načine pokušao skrenuti pozornost sa svog plagiranog diplomskog rada; kaže da je to politički obračun, da je na povjerenstvo koje je odlučivalo o spornim radovima izvršen pritisak, a o sebi je, poput nekoć Tomislava Merčepa, počeo govoriti u trećem licu

'Činjenica je da sam diplomirao na osnovu materijala kojeg sam dobio od mentora, obranio sam ga pred tročlanim povjerenstvom, u njemu je bio i dekan Visoke policijske škole. On danas priča jedno, a tada se nije oglasio da sam kompilirao', kaže Brkić za Dnevnik 3 HTV-a.

Kaže kako je riječ o podmetanju ekipe Ranka Ostojića u MUP-u koji, kaže, koriste policiju za obračun s neistomišljenicima, umjesto da se bave svojim poslom. Dodaje da je povjerenstvo koje je odlučivalo o spornim diplomskim radovima formirano na nezakonit način te kako je bilo izloženo pritiscima i da neki članovi povjerenstva nisu htjeli potpisati nalaz.

'Po etičkom kodeksu Sveučilišta plagijati se kažnjavaju prestankom pravastudija na sveučilištu. Plagijat je neadekvatno citiranja izvora ikrađa intelektualnog vlasništva. Ja ne mogu reći, ne radi se tu ofalsificiranju službene isprave, no sa stajališta samog plagijata to jeprekršaj, krađa autorskog prava druge osobe i po svim pravilima to setretira kao namjerna prevara u cilju stjecanja diplome za znanje', kaže sveučilišni profesor i politički analitičar Ivan Rimac.

'Ono što me tješi je da postoje više nadležne institucije. Vrijeme će pokazati je li Milijan Brkić falsificirao rad', kaže. O ostavci ne razmišlja jer kaže: 'Ovo nije napad na Milijana Brkića, ovo je napad na HDZ.'

'Milijan Brkić nije sam sebe postavio, dok imam podršku ja ću obavljati ovaj posao. 2001. sam Ranku Ostojiću i Šimi Lučinu vratio značku jer nisam želio ići na svoj narod tijekom legitimnih prosvjeda', prisjeća se.

Kaže kako preko njega falsificiraju stvarnost i zaključuje kako je falsifikat Plan 21 i 'nekompetentna i nesposobna vlast.