utrka za župana

Miletić: Povezana i energetski učinkovita Istra - to je naš cilj

30.04.2021 u 13:31

Bionic
Reading

IDS-ov kandidat za istarskog župana Boris Miletić u petak je poručio da će se u iduće četiri godine ulagati u ceste, željeznicu, aerodrom i luke kako bi Istra bila sto posto povezana, a planiraju se i velika ulaganja u infrastrukturu, zaštitu okoliša te podizanje energetske učinkovitosti

"Sto posto povezana i energetski učinkovita Istra. Razvoj infrastrukture i zaštita okoliša uvijek idu u istu rečenicu, a Istra mora postati lider u projektima zaštite okoliša", rekao je Miletić u Novigradu na predstavljanju svog programa.

"Tko želi biti dio razvijenog svijeta ne smije odvajati ta dva strateška puta, odnosno razvoj infrastrukture i ekologiju", istaknuo i dodao kako mu je cilj da Istra i u jednom i u drugom bude energično učinkovita.

U prilog tomu predstavio je projekte koji će u narednom mandatu, kako je kazao, snažno ojačati istarsku prometnu infrastrukturu i napraviti veliki iskorak prema punoj energetskoj učinkovitosti.

"Izgradnjom Istarskog ipsilona u punom profilu do iduće turističke sezone rješavamo problem prometne povezanosti", naglasio je Miletić i najavio da će županija donijeti hitan akcijski plan pojačanog ulaganja u županijske prometnice, s ciljem da svako istarsko naselje bude brzo i sigurno povezano.

Osim toga, naveo je, nastavit će se s velikim projektima pomorskog povezivanja Istre, kao što su Pomorski putnički terminal u Puli i jačanje pomorskog teretnog prometa u luci Bršica.

Pokrenut će se, dodao je, izgradnja lukobrana u Rovinju, Puli i Rapcu, a isto tako planira se graditi infrastruktura za prihvat turističkih brodova u atraktivnim turističkim destinacijama.

"U planu je nastavak plinofikacije Istre širenjem mreže na Pazin, Buzet i Labin te poslovne zone. Time ćemo značajno pridonijeti smanjenju troškova stanovanja, grijanja i proizvodnje, kao i zaštiti, odnosno očuvanju okoliša te u konačnici podizanju kvalitete života", istaknuo je Miletić.

Najavio je i ulaganja u pulsku Zračnu luku te revitalizaciju željeznice u Istri poticanjem rekonstrukcije pruge Pula-Divača, povezivanja s europskom željezničkom mrežom, pokretanje obnove pruge Lupoglav-Štalije te oživljavanje pomorskog teretnog prometa u luci Bršica.