IZBORI PRED VRATIMA

Miletić o pregovorima sa SDP-om: Status Istre kao zasebne jedinice za nas nulta pozicija u svim razgovorima

16.05.2020 u 08:37

Bionic
Reading

Raspuštanje Hrvatskog sabora koje se očekuje već u ponedjeljak te raspisivanje parlamentarnih izbora između 21. lipnja ili 12. srpnja pokrenulo je političke stranke u konačne koalicijske dogovore za izborni nastup.

IDS, kako kaže predsjednik stranke Boris Miletić, a prenosi Glas Istre, još nije načisto s kime će na izbore. Moguće je da će IDS izaći u koaliciji sa SDP-om u osmoj izbornoj jedinici, ali i da ostane u koaliciji s kojom je nastupio na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. godine kada je osvojio tri saborska mandata. Mogući dogovor sa SDP-om izgleda da nije siguran zbog stajališta najveće opozicijske stranke o statusu Istarske županije u promjenama teritorijalnog ustroja države.

'U te smo razgovore ušli konstruktivno i s vrlo jasnim pozicijama. U ovom trenutku važno je procijeniti koja varijanta izlaska na izbore nosi bolji rezultat za lijevo-liberalni blok. Osim toga, nama je s pregovaračke pozicije važno da dobijemo jasan stav partnera oko statusa Istre u slučaju bilo kakvog teritorijalnog preustroja. Istra u bilo kojoj varijanti mora zadržati status zasebne jedinice i to je za nas nulta pozicija u svim razgovorima koje vodimo', kazao je Miletić.

Istaknuo je da je jasno da HDZ želi iskoristiti trenutnu situaciju i odraditi izbore prije nego što ljudi počnu osjećati stvarne ekonomske posljedice ove situacije. 'Nisam sretan što ćemo se sljedeća dva mjeseca umjesto pandemijom i spašavanjem gospodarstva baviti izborima, kampanjom i prepucavanjima', naveo je čelnik IDS-a.