DAN EUROPE

Miletić: Danas slavimo mir i jedinstvo, vrijednosti koje baštinimo u Istri

09.05.2020 u 13:21

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić poručio je kako u subotu na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom slavimo mir i jedinstvo u Europi, život, toleranciju, zajedništvo i solidarnost, kao vrijednosti koje se baštine u Istri koja ih živi svaki dan i od kojih neće nikada odustati

Označivši EU kao najveći projekt mira u povijesti čovječanstva, predsjednik IDS-a je u priopćenju naveo kako je projekt ujedinjene Europe zapravo projekt mira i prosperiteta, zajedništva i uvažavanja različitosti, a počiva na načelima solidarnosti, humanosti, vladavine prava i demokracije.

"Nama je taj projekt oduvijek trebao, posebice danas kad se naša zemlja, kao i ostatak svijeta, suočava s izvanrednim izazovima", kazao je Miletić koji je sudjelovao na video summitu Odbora regija Renew Europe, na kojoj su se okupili vodeći liberalni gradonačelnici iz cijele Europe.

Tom je prigodom poručio kako je danas, 70 godina od Schumanove deklaracije, naša kolektivna odgovornost oživjeti europski san.

"Na nama je da produbljujemo europske integracije te da ojačamo europske institucije i približimo ih svim građanima Europe“, ustvrdio je Miletić.

Na summitu su gradonačelnici liberalne grupacije Renew Europe jednoglasno donijeli Deklaraciju pod nazivom "Za suverenu, decentraliziranu i saveznu Europu: 9 točaka za 9. svibanj“.

Deklaracija se, naime, sastoji od 9 točaka, od kojih je izdvojeno da Unija mora djelovati kao jedno, posebno u vrijeme krize.

"U duhu Schumanove deklaracije, princip solidarnosti mora biti sastavni dio svih mehanizama EU, posebice onih koji se tiču rješavanje kriza. Takvi mehanizmi moraju biti brzi, proporcionalni datoj krizi i ono što je najvažnije, učinkoviti“, rekao je Miletić.

Nadalje, ovom Deklaracijom liberalni gradonačelnici potiču EU da svoj uspjeh mjeri u zdravlju, sigurnosti, dobrobiti i slobodama svojih građana. Pozivaju EU na djelovanje u kojemu nitko - niti jedan grad, regija ili država članica - ne smije biti izostavljen, stoji u priopćenju.