NOVA KUKURIKU ENIGMA

Milanovićev zagorski partner: živopisni pjesnik, protivnik NATO-a koji je do jučer ljubio HDZ

09.09.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Ulaskom Zagorske stranke u Kukuriku koaliciju pokazuje se da je SDP sve ono što mislimo da nije. Prigrlili su stranku koja je tradicionalno protiv njih, njihovih predsjednika, protiv EU-a i NATO-a, potpuno kontra većinskog odabira Zagoraca. Za to nemaju ni pragmatičan razlog; ni svaki stoti Zagorac ne stoji iza te regionalne 'strankice' koja se doživljava toliko ozbiljnom da ispada smiješno. Manje je zabavno to što je sada dio jednog od dva moguća vladajuća bloka

Nemalo iznenađenje Kukuriku koalicije mala je Zagorska stranka. Ne toliko što je mala, nego zato što je desetak godina postojano bila uz HDZ, a onda se preko noći uvrijeđeno predomislila jer je HDZ potpisao koalicijski sporazum sa Zagorskom demokratskom strankom. Riječ je o njihovim lokalnim konkurentima, stranci od koje su se 2004. odmetnuli da bi osnovali svoju.

HDZ-u to se očito ne oprašta, a nejasno je zašto su postali SDP-u poželjna udavača. Njihova je moć na lokalnoj razini zanemariva - na parlamentarnim izborima 2011. Zagorska stranka osvojila je 0,58 posto, konkretno 1.326 glasova, a danas u trećoj izbornoj jedinici ima tek dva člana Županijskih skupština - jednog u Varaždinu i jednog u Krapini. Propali brak s HDZ-om predsjednik ZS-a Miljenko Jerneić ne želi komentirati, a o tek potpisanoj koaliciji kaže da Milanovićevoj vladi treba dati još jedan mandat kako bi ostvarila svoje ciljeve. Prazno i općenito, ustvari bitno koliko i domet te 'strankice', kako bi joj od milja, da je malo više vole, mogli tepati deminutivima skloni Zagorci.

Nova kratica uz Kukuriku koaliciju toliko je nebitna da ne ulazi ni u statističku pogrešku. No pokazuje nervozu vladajućih koji su brže-bolje pod svoj šešir potrpali što se nudilo.

Uvijek kontra

Na prošlim predsjedničkim izborima Zagorska stranka podržala je Kolindu Grabar Kitarović. Do te mjere da su HRT-u slali priopćenje demantirajući pogrešne navode Ive Josipovića u emisiji 'Predsjednički kandidati' koji ih je naveo kao podržavatelje.

'Očito je da je gospodin Ivo Josipović kandidat SDP-a u velikoj panici, da je spreman obmanjivati i krivo informirati javnost i medije Republike Hrvatske. Iznošenjem netočnih informacija, Zagorskoj stranci nanesena je velika politička šteta, kao i njenim članovima i simpatizerima', potpisao je prošle godine predsjednik ZS Miljenko Jerneić.


Na pretprošlim predsjedničkim izborima ZS podržala je Milana Bandića. Opet do te mjere da su preuzeli koordinaciju njegove kampanje za Zagorje, a iz pisma podrške Bandiću dalo se iščitati da ga podržavaju jer je - kršćanin. ‘Kao Zagrebački gradonačelnik kroz svoj rad pokazao je da podupire katoličku crkvu. Zagorci su oduvijek bili vjernici te sami sigurno shvaćaju važnost poduprijeti kandidata koji vjeruje u kršćanska načela, u odnosu na predsjedničkog kandidata koji se predstavlja kao agnostik’, potpisao je Jerneić 2010.

Jedna kuća, jedna lista

I to je, ukratko, sve što se može vezati uz političko djelovanje Zagorske stranke na, nazovimo, državnoj razini. Prava zabava ipak se dešavala lokalno. Kako je 2005. pisao portal Zagorje.com, Zagorska stranka iskazala se svojom listom u Stubičkim Toplicama na kojoj je od 13 kandidata njih osmero bilo s iste adrese. I nije bila riječ o stanovnicima stambene zgrade, svi su bili prijavljeni na istoj adresi obiteljske kuće. Preostali su stanovnici druge ulice, a i neki od njih su na - istoj adresi.

Pjesnik sa zagorskih brega

Živopisnim bi se moglo nazvati i djelovanje predsjednika Zagorske stranke Miljenka Jerneića. Prvo je bio tajnik Zagorske demokratske stranke, a onda je odvukao svoje istomišljenike i osnovao Zagorsku stranku.

Iako po zvanju je pravnik kriminalist, predstavlja se kao 'filozofski pisac i književnik'. U svojoj biografiji otkriva da je mnogo pisao, no s pravopisom baš nije na ti. Navodi da je napisao - 'dijela'. Među ostalim, to su 'Pisma predsjedniku', prema opisu riječ je o osebujnoj i osobnoj knjizi sastavljenoj od pisama koja je autor upućivao uglavnom predsjedniku RH Franji Tuđmanu, ali i nekim aktualnim predsjednicima svjetskih sila, primjerice SAD-a i Rusije, tijekom devedesetih, ali i Draženu Budiši te dužnosnicima grada Zaboka (u kojem živi od 1993.).

U njegovu je opusu i zbirka poezije 'Prva ljubav' kojoj je kritičar Darko Ciglenečki na zagorskom portalu Zagorje.com prigovorio kako funkcionira po srednjoškolskom principu rima štima. 'Možda najuspjelija pjesma je 'Čekanje' jer je rijetka u kojoj se ne drži slijepo rime, a za nadati se da će u nekoj sljedećoj slijediti upravo taj trag', piše kritičar.

Ipak, najveću recepciju postigao je knjigom 'Bitka za slobodnu Hrvatsku', izdanom 2008., za koju piše da je 'snažan, argumentiran poticaj svakom Hrvatu, svakom građaninu države Hrvatske, da ozbiljno promisli o budućnosti svoga potomstva i svoje domovine'. Dalje navodi da je Europska unija projekt svjetske političke oligarhije, koja želi zavladati cijelim svijetom, pa tako i Hrvatskom. 'Kada se Europa odrekla Boga, odrekla se i same sebe u svakom pogledu, pa tako i pokušaja rođenja neke nove Europe. Rođeno je čudovište pod nazivom Europska unija, čija je zadaća pojesti vlastitu djecu', navodi se u opisu Jerneićeve knjige.

U Zagrebu su je 2008. predstavljali publicist Stjepan Šulek, glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić i admiral Davor Domazet Lošo. 'U svojoj knjizi Jerneić upozorava kako se Hrvatskoj loše piše u Europskoj uniji i NATO-u', rekao je Šulek i ponovio što je i sam Jerneić izjavio u jednom od svojih prvih intervjua iz 2005. godine: 'Mi se od ZDS-a, ali i drugih stranaka, razlikujemo prvo po tome što smo jedini koji smatramo da Hrvatskoj ne treba članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. Mi smo za Hrvatsku kao trajno neutralnu državu.'

Čini se da Zoran Milanović nije čitao. Ni opus ovog plodnog pisca s devet knjiga, niti njegove ranije istupe koji se tek mjestimično dodiruju s realnošću, od romantične ideje da se cijelo Zagorje proglasi nacionalnim parkom do tvrdnje da Zagorska stranka može odmah zaposliti svaku osobu, od radnika do inženjera.