manjina u austriji

Milanović želi veća izdvajanja za gradišćanske Hrvate

02.03.2020 u 19:32

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je nakon susreta s gradišćanskim Hrvatima poručio kako bi Hrvatska trebala značajnije financijski pomagati toj manjinskoj zajednici.

"Iz ove pozicije je lako govoriti da treba dati više novaca jer sam bio premijer, pa sam to i sam mogao napraviti. Međutim, iznenadilo me koliko malo mi kao država dajemo ovoj zajednici", rekao je Milanović u Željeznom (Eisenstadt), prijestolnici Gradišća u kojoj se susreo s predstavnicima gradišćanskih Hrvata.

"Mislim da bismo trebali dati više, riječ je o jako malim iznosima koje Hrvatska daje, siguran sam da toga nisu svjesni ni neki ljudi na vlasti", dodao je Milanović.

Hrvati Gradišće naseljavaju od 16. stoljeća, prostor koji se proteže današnjom Austrijom, Mađarskom i Slovačkom. Procjenjuje se da danas tamo živi 50 tisuća Hrvata.

Predstavnici te zajednice predstavili su Milanoviću probleme s kojima se suočavaju i koji su im ciljevi, poput otvaranja škole na dva jezika, kakve već postoje u Gradišću, i u Beču.

Milanović je posjetom Željeznom, gradu koji je to ime dobio već u 12. stoljeću zbog povijesti rudarenja i trgovine tom kovinom, završio svoj jednodnevni posjet Austriji.

Ranije tijekom dana susreo se s predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom te je posjetio Hrvatski centar u Beču.