ŠTO SE DOGAĐA?

Milanović tražio sastanak s Mostom, partneri mu okreću leđa

08.12.2015 u 16:06

Bionic
Reading

Nakon Domoljubne koalicije, SDP je zatražio sastanak s Mostom, a on će biti održan sutra u 15 sati u središnjem uredu Mosta u Zagrebu, izvijestio je Most. No dok su u SDP-u zatražili sastanak zbog, kako pojašnjavaju u Mostu, usuglašavanja oko prijedloga s jučerašnjeg sastanka, ranije je koalicijski partner, HNS-ov potpredsjednik Ivan Vrdoljak jasno rekao 'ne' Mostovoj ideji o zajedničkoj vladi s HDZ-om

Iz Mosta su izvijestili da će sastanku u ime te platforme prisustvovati Ljubica Ambrušec, Nikola Grmoja, Ivan Lovrinović i Božo Petrov.

O pregovorima se na svom službenom profilu na Facebooku oglasio i Zoran Milanović. 'U ovim pregovorima riječ je o odgovornosti prema hrvatskom narodu, a ne o foteljama. Naš stav kao koalicije Hrvatska raste je jasan i to sam naglasio nedavno u svom pismu Mostu. Želimo nastaviti služiti našim građanima i voditi Hrvatsku u pozitivnom smjeru rasta, reda i rada. Kao i stotine tisuća građana koji su nam ukazali povjerenje na izborima, ne želimo dopustiti povratak u kaos, krizu i nebrigu za građane. To je naša zajednička dužnost i obveza', piše u Milanovićevom statusu.

U ovim pregovorima riječ je o odgovornosti prema hrvatskom narodu, a ne o foteljama. Naš stav kao Koalicija Hrvatska...

Posted by Zoran Milanović on Tuesday, 8 December 2015

No, iako su u SDP-u zatražili sastanak s Mostom, HNS-ov Ivan Vrdoljak ranije je jasno u ime te stranke rekao 'ne' Mostovoj ideji velike koalicije. Vrijeme je da HNS jasno kaže svoje stavove, poručuje Vrdoljak u snimljenoj izjavi koju je HNS poslao javnosti.

'HNS je protiv velike koalicije koju predlaže Božo Petrov i HNS u takvoj vladi neće sudjelovati - bit ćemo konstruktivna oporba. Takva koalicija u suprotnosti je s voljom koju su građani iskazali na izborima. Takva koalicija vraća nas u vrijeme Socijalističkog saveza i jednopartijskog sustava. HNS ne želi funkcionirati u jednopartijskom sustavu', kaže Vrdoljak u izjavi.

Vrdoljak poručuje Petrovu da 'prestane iscrpljivati građane'.

'Nama ne treba mesija, već on mora preuzeti odgovornost, uključiti se u reforme koje sljedeća Vlada RH mora odraditi i ako na to nije spreman, onda Most snosi odgovornost za ponovljene izbore', kaže Vrdoljak.

O ideji Mosta na svom se profilu na Facebooku oglasio i HNS-ov Goran Beus Richembergh, poručivši 'ako je i od Mosta, sad je stvarno dosta'.

'Stvari konačno treba nazvati pravim imenom. Ako se netko igra politike, grubo se ruga na izborima iskazanoj volji većine građana, pod krinkom traženja konsenzusa 'razgovara' ultimatumima, državu gura u blokadu sustava s nesagledivim posljedicama, sve vrijeme bježi od vlastite odgovornosti prebacujući je na druge i ako čitavu naciju tretira kao svoje pacijente ili stado ovaca, onda mora biti spreman da mu se kaže: dosta je bilo maltretiranja', poručuje Beus Richembergh u statusu na svom profilu na Facebooku.

Usiljeno potiranje društvenog i političkog pluralizma pod krinkom jedinstva je totalitarna manira i antidemokratsko prizivanje jednoumlja, kaže HNS-ov Beus Richembergh.

'Pokušaj da se na čelna mjesta u državi dovedu na izborima neverificirani i nepoznati ljudi, tobože 'nestranački stručnjaci', opasna je i protuustavna ideja. Višestranački parlamentarni sustav je jedna od najviših ustavnih vrednota i prije 25 godina teškom mukom osvojeni demokratski standard u ovoj zemlji. Ni u ratu, a pogotovo ne u miru, mi liberalni demokrati ne možemo i nećemo pristati na političku lobotomiju i perfidnu suspenziju demokratskoga poretka', zaključuje Beus Richembergh.

Podsjetimo, jučer je u ime HNS-a na razgovorima s Mostom sudjelovala predsjednica te stranke Vesna Pusić te je upitala Petrova koga imenom i prezimenom predlažu kao nestranačkog i neutralnog premijera, no odgovor nije dobila.

Protiv velike koalicije glas su dignuli i ostali koalicijski partneri - HSU-u i Hrvatski laburisti.