na američko-hrvatskom forumu

[VIDEO/FOTO] Milanović: Tko je išao u Moskvu tri dana prije invazije? Gordan Grlić Jesenjin. Tamo se grlio s Lavrovom koji mu se smijao kao pajacu

04.04.2022 u 11:14

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović govorio je na Američko-hrvatskom forumu u Zagrebu, a nakon toga odgovarao je na pitanja novinara

'Naglasak ovog foruma je na gospodarstvu, no to je samo jedan od segmenata koji otvaraju i ograničavaju hrvatsko-američku suradnju pa bih nešto više o politici', započeo je govor Milanović, prenosi Dnevnik.hr. Predsjednik je govorio i o Srbiji.

'Naš je neprijatelj bio ovaj kojeg cijelo vrijeme pokušavamo pretvoriti u dobrog susjeda i prijatelja. To je Srbija. Možda na kraju u tome i uspijemo, ni krivi ni dužni', rekao je Milanović, a govoreći o Ukrajini, kazao je da je Europa danas zaboravila što znači kopneni rat.

'No to je stvarnost, jedna velika država napala je jednu veliku državu i rat se svodi na ogroman broj mobiliziranih mladih muškaraca', kazao je. Dodao je i kako nikad nisu zaratile dvije istinski liberalno-demokratske države jer imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sustave donošenja odluka. No, za razliku od takvih država, autokratske imaju impulzivniji proces donošenja odluka, smatra Milanović i naglašava kako je činjenica da demokracije ne ratuju međusobno.

  • +25
Američko-hrvatski forum u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Čestitao je pobjednicima na izborima u Srbiji i ponovno pozvao Srbiju da se odredi je li uz Zapad ili uz Rusiju.

'Politika Srbije bila je kameleonska, no sada mora odlučiti gdje je. Srbija je članica Partnerstva za mir, od Zapada dobiva pomoć, a od Rusije kupuje rabljene MIG-ove 29', kaže Milanović. Nije želio govoriti o detaljima istrage pada bespilotne letjelice u Zagrebu, već je ponovio kako su se 'oni tamo nacrtali, to je pogrešno'.

'Kad su shvatili da istraga ne ide u smjeru u kojem bi oni željeli, onda su ušutjeli. Ne znam zašto bi Plenkovića učinilo sretnim da je tamo eksploziv. Meni je draže da nema eksploziva, ali Plenković je od svega napravio seosku predstavu', rekao je Milanović. Govoreći o Srbiji, rekao je da ona nije bijeda, ali da jesu neke pojave u njoj.

  • +9
Američko-hrvatski forum: Konferencija za medije Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Bijeda je frustracija kad ne napreduješ tempom kojim si sposoban, a to Srbija jest. Srbija je imala kameleonsku politiku, ljube Rusiju, kojoj su mala, zamrljana fusnota. Sad je Rusija otišla nekim putem, gdje je Srbija ostala? Sad moraju odlučiti gdje su. To s Rusijom sve je fikcija, deluzija', kaže Milanović te je u kontekstu Rusije spomenuo i hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

'Tko je išao u Moskvu tri dana prije invazije? Gordan Grlić Jesenjin. Tamo se grlio s Lavrovom koji mu se smijao kao pajacu, to je tumačio kao podršku Zapada', rekao je predsjednik i dodao da Rusija nije demokratska država.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić