NA SJEDNICI VLADE

Milanović se napokon oglasio, Kolindi poželio dobrodošlicu

15.01.2015 u 16:21

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović zaželio je dobrodošlicu novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i pozvao je da svaki četvrtak, nakon inauguracije, može doći nakon sjednice Vlade informirati se o tome što je Vlada radila protekle tri godine i što će raditi u narednih godinu dana

'S njom ćemo surađivati u okviru zakona. Kao premijer je pozivam da svaki četvrtak dođe u Vladu, izdvojit ćemo vremena koliko god treba za razgovor i informiranje o tome što smo radili i što ćemo raditi u narednih godinu dana', kazao je Milanović.

Najavio je da njenoj želji za selidbom s Pantovčaka u Visoku ulicu teško da može ne udovoljiti i da što se njega tiče nakon inauguracije može preseliti tamo.

O istupu Sandre Petrović Jakovina ispred Vlade govorio je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović. Na pitanje koliko je moguće da je ona sama istupila s tezom da su izbori neustavni, Zmajlović kaže: 'To morate pitati nju. To je njezin stav i ima ga pravo izraziti'. Na pitanje smatra li da je premijer trebao nazvati Kolindu Grabar Kitarović i čestitati joj na izbornoj pobjedi, kaže: To morate pitati njega. Ja ne mogu ulaziti u njegove misli. Očigledno ima razloga zašto to nije napravio', kaže ministar. Na pitanje je li on čestitao izabranoj predsjednici kaže da nije jer čeka službene rezultate.

Istup Sandre Perković Jakovina komentirao je i ministar uprave Arsen Bauk. Kazao je da je ovo 'zemlja u kojoj postoji sloboda govora'. Na opasku da se stranka ogradila od njezinog istupa te na pitanje bi li zbog toga trebala biti unutar stranke sankcionirana, Bauk kaže: 'Koje su to moguće sankcije?! Prijekorni pogledi i jezikova juha?! O čemu pričamo?'. Na opasku novinara da je to očito odjednom na djelu velika demokracija u SDP-u, Bauk kaže da to nije odjednom.

Na pitanje smatra li da je premijer trebao čestitati Kolindi Grabar Kitarović, Bauk je rekao: 'Možda u drugom životu budem netko tko daje savjete drugima kako da postupe. To što smo izgubili izbore ne znači da svakom loncu moram biti poklopac i davati savjete drugima', kazao je.

Potvrdio je da je inicijativa 'Ne damo naše autoceste' prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o monetizaciji autocesta kazavši da su prikupili više od 460 tisuća potpisa. To će, kazao je, slijedeći tjedan biti na Vladi.

Podsjetimo, ovo je prvi Milanovićev komentar izborne pobjede kandidatkinje HDZ-a. Ona mu je spočitala činjenicu da joj nije čestitao,a u međuvremenu je SDP-ovka Sandra Perković Jakovina dovela u pitanje rezultate nedjeljnih izbora. Njavila je da će tražiti od Ustavnog suda da preispita tijesnu pobjedu Kolinde Grabar Kitarović.

Još uvijek aktualni predsjednik Ivo Josipović svojoj je nasljednici čestitao na pobjedi te se ogradio od namjere Petrović Jakovina. Milanović se do sada pak nije uopće oglasio, tek je 'visoki izvor iz Vlade' rekao kako premijer neće čestitati kandidatkinji HDZ-a dok rezultati izbora ne budu konačni.