BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

'Milanović s Janšom priča o skijanju, dakle ništa ne radi'

04.01.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Još manje od pola godine je ostalo do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a još mnogo posla je ostalo neobavljeno. Do kraja siječnja Hrvatska bi trebala ispuniti 10 žurnih točaka kako bi osigurala da izvješće Europske komisije o monitoringu bude pozitivno

Dosad je 20 od 27 zemalja ratificiralo pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom, a neke poput Njemačke, Nizozemske ili Danske odlučile su pričekati da vide kakav će biti proljetni izvještaj o monitoringu kako bi krenule s procesom ratifikacije. Naravno, ako izvještaj ne bude u potpunosti pozitivan, ulazak u Europsku uniju 1. srpnja doći će u pitanje. Sve to prati Slovenija koja jedina nije započela s procesom ratifikacije i koja će u slučaju da izvještaj o monitoringu ne bude u potpunosti pozitivan dobiti argument više u nastojanjima da u sporu oko Ljubljanske banke nametne svoje argumente.

Komisija će izvještaj o monitoringu objaviti već 21. ožujka, ali Hrvatska bi sa svim poslovima trebala biti gotova do kraja siječnja kako bi sve što je napravljeno moglo ući u izvještaj. Pred Hrvatskom još ima neobavljenog posla. Povjerenstvo o sprječavanju sukoba interesa još uvijek nije formirano, a neće ni biti najranije do 23. siječnja kada ponovo zasjeda Sabor koji ga mora izglasati.

SDP-ov Šime Lučin kaže da su provjere kandidata dovršene i da bi Povjerenstvo trebalo biti potvrđeno na prvoj idućoj sjednici Sabora, a to će sigurno biti do kraja mjeseca.

Bolna točka je problem brodogradilišta koji još uvijek nije riješen. Ako privatizacije ne budu realizirane, brodogradilišta će u stečaj, a Vlada će se suočiti sa socijalnim buntom u Rijeci i Splitu jer tisuće ljudi egzistencijalno ovise o brodogradilištima ili njihovim kooperantima.

Također, još uvijek nije usvojena strategija o migracijama te nisu dovršeni prijevodi europskih zakona na hrvatski. Nije dovršen ni granični prijelaz kroz Neum, što je još ranije najavljeno da će biti gotovo tek u ožujku. Bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković (HDZ) kaže da tih deset točaka nisu previše teški ispiti i vjeruje da će to biti napravljeno.

On vjeruje da će se problemi brodogradilišta i graničnog prijelaza kod Neuma riješiti na vrijeme, a napominje da je Povjerenstvo za sukob interesa svakako moglo biti formirano ranije. 'Najopasnija je Slovenija. Tu se treba koncentrirati jer ne vidim da se radi na rješavanju problema slovenske blokade', upozorava Jandroković. Njemačka je najavila da će ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s EU tek početkom mjeseca, što znači, objašnjava Jandroković, da Slovenija neće ni u jednom trenutku ostati sama, nogometnim žargonom govoreći, u zaleđu, i stvar bi se mogla zakomplicirati.

On napominje da su strani diplomati kritizirali hrvatsku Vladu zbog nedjelovanja, a i on sam vidi nedjelovanje. 'Ne znam što radi ministrica, ali za premijera Milanovića znam da ništa ne radi kad sa slovenskim premijerom Janšom priča o vremenu i skijanju', aludirao je Jandroković na njihov susret u Bruxellesu. Prema njegovom mišljenju, osim međusobnih pregovora nužno je lobirati kod partnera i saveznika da se Slovenija potakne kako bi se došlo do rješenja problema. 'Ako bi se došlo u vremenski škripac, moglo bi se dogoditi da Vlada onda popusti', mišljenja je bivši ministar vanjskih poslova.

Potpis slike